De Britse premier Keir Starmer heeft donderdag het Britse volk toegesproken na een spoedoverleg met Europese leiders in Frankrijk over de oorlog in Oekraïne. Het overleg, waaraan onder anderen de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Nederlandse premier Dick Schoof en NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte deelnamen, werd georganiseerd naar aanleiding van recente uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident J.D. Vance. De Amerikaanse leiders lieten weten dat Europa geen formele rol zal spelen bij onderhandelingen tussen Rusland, de VS en Oekraïne, en benadrukten dat Oekraïne volgens hen geen NAVO-lid mag worden en gebied moet afstaan aan Rusland voor vrede.
Starmer noemde de Europese steun voor Oekraïne na het overleg “essentieel” en zei: “Het is van vitaal belang voor het nationale belang van Groot-Brittannië. Oekraïne moet een veilige toekomst hebben, Europa moet een veilige toekomst hebben, Groot-Brittannië moet een veilige toekomst hebben, en democratische waarden moeten zegevieren.”
🚨📽️ WATCH: Keir Starmer's address to the nation after meeting with European leaders in Paris for an emergency summit on Ukraine
— Politics UK (@PolitlcsUK) February 17, 2025
"Ukraine must have a secure future, Europe must have a secure future, Britain must have a secure future, and democratic values must prevail" pic.twitter.com/KuHOJsr5JH
Het overleg werd ingepland na Trumps herhaalde kritiek op de Europese defensie-uitgaven en zijn eis dat Europa meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen veiligheid. Starmer reageerde op Trumps recente verklaringen: “De uitspraken van de Amerikaanse regering zouden geen verrassing moeten zijn. President Trump heeft lang de wens uitgesproken dat Europa meer doet om aan zijn eigen veiligheidseisen te voldoen. Hij wil een duurzame vredesovereenkomst om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.”
Hoewel Starmer het overleg “informeel” noemde – een opmerking die door analisten als onderkoeld werd bestempeld – zei hij dat het een “eerste stap was om de uitdaging aan te gaan.” Hij benadrukte dat de NAVO volgens hem “niet gaat verdwijnen” onder Trump, ondanks diens eerdere dreigingen om het bondgenootschap te verlaten. “Maar wij Europeanen moeten meer doen. Het onderwerp van het delen van lasten is niet nieuw, maar staat nu wel heel prominent op de agenda. Europeanen moeten nu meer uitgeven én laten zien dat we meer kunnen. Europa moet haar rol spelen,” aldus de Britse premier.
Starmer kondigde aan dat het VK bereid is troepen te sturen om een toekomstige vredesdeal te bewaken, maar eiste tegelijkertijd dat de VS een “backstop” vaststelt. Hiermee doelt hij op een harde Amerikaanse garantie dat de VS militair ingrijpt als Rusland een eventueel vredesakkoord schendt. “Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat Rusland Oekraïne niet nog een keer aanvalt,” zei Starmer. De opmerking wordt gezien als een impliciete erkenning dat Europa alleen niet opgewassen is tegen Russische agressie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS geloven we in de kracht van onafhankelijke journalistiek, vrij van invloeden van grote mediabedrijven of politieke agenda’s. Alleen dankzij de financiële steun van onze trouwe lezers kunnen wij blijven doen wat we het beste doen: eerlijk, scherp en onafhankelijk nieuws brengen. Wil je ons helpen om in de lucht te blijven? Overweeg dan een donatie via BackMe. Elke bijdrage, groot of klein, maakt een verschil en zorgt ervoor dat we kunnen blijven schrijven over de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Klik hier om DDS te steunen – samen houden we onafhankelijke journalistiek levend!
Volgende week reist Starmer naar Washington om met Trump te spreken. “Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor onze veiligheid en niet vast te houden aan het comfort van het verleden,” zei hij, verwijzend naar de decennialange Europese afhankelijkheid van Amerikaanse militaire macht.
Trumps weigering om harde garanties voor Oekraïne te geven, blijft een pijnpunt. De Amerikaanse president ziet de verdediging van Oekraïne expliciet als een Europese taak. Toch lijkt een vredesakkoord dichterbij dan ooit, mede door de druk die Trump op Europese leiders uitoefent. Opvallend is dat Starmer en andere EU-leiders nu openlijk spreken over het verhogen van defensie-uitgaven en het beperken van Oekraïens grondgebied – een taboe tot voor kort.
Bij DDS geloven we in de kracht van onafhankelijke journalistiek, vrij van invloeden van grote mediabedrijven of politieke agenda’s. Alleen dankzij de financiële steun van onze trouwe lezers kunnen wij blijven doen wat we het beste doen: eerlijk, scherp en onafhankelijk nieuws brengen. Wil je ons helpen om in de lucht te blijven? Overweeg dan een donatie via BackMe. Elke bijdrage, groot of klein, maakt een verschil en zorgt ervoor dat we kunnen blijven schrijven over de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Klik hier om DDS te steunen – samen houden we onafhankelijke journalistiek levend!