In een onverwachte maar moedige zet heeft Robert F. Kennedy Jr., neef van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, zijn intentie onthuld om zich mogelijk af te splitsen van de Democratische Partij en een onafhankelijke gooi te doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten volgend jaar.
Deze ontwikkeling, exclusief onthuld door Mediaite, heeft de politieke arena van de VS doen opschudden en biedt een frisse wind in een politiek landschap dat al volgens steeds meer Amerikanen te lang wordt gedomineerd door tweedracht en partijpolitiek.
Kennedy, een gerespecteerde milieuactivist en auteur, heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden door zijn onverschrokkenheid om tegen de stroom in te zwemmen en kritische vragen te stellen waar anderen zwijgen. Zijn mogelijke kandidatuur als onafhankelijke kandidaat is niet alleen een uitdaging voor de gevestigde orde maar ook een vonk van hoop voor degenen die verlangen naar een breuk met het traditionele tweepartijensysteem.
Op dit moment is Kennedy nog steeds Democraat - hij probeert Joe Biden te onttronen. Dat kan in het Amerikaanse systeem. Biden is weliswaar president, maar bij nieuwe verkiezingen mag hij ook uitgedaagd worden door partijgenoten.
Het probleem is alleen dat de Democratische Partij RFK eigenlijk gewoon geen enkele ruimte geeft om iets nuttigs te doen. Hij wordt koudgesteld. Er worden geen debatten georganiseerd, hij mag nergens opdagen (behalve bij podcasts), en hij wordt systematisch weggezet als een "gek" door de elites van zijn eigen partij.
Dit is dan ook waarom hij zich mogelijk afsplitst van de Democraten en voor zichzelf begint.
In de geest van de Dagelijkse Standaard, waar we een zwak hebben voor outsiders en een gezonde scepsis tegenover de gevestigde orde, is het interessant om te zien hoe Kennedy's mogelijke kandidatuur de status quo zou kunnen verstoren. Zijn onafhankelijke positie, vrij van de ketenen van partijpolitiek, stelt hem in staat om authentieke en ongefilterde standpunten in te nemen die resoneren bij een breed scala aan kiezers.
Kennedy's mogelijke kandidatuur is een verademing in een politiek klimaat dat vaak wordt gekenmerkt door polarisatie en partijdigheid. Zijn vermogen om kritische vragen te stellen en gevestigde narratieven uit te dagen, heeft hem een loyale aanhang opgeleverd die verder gaat dan traditionele partijlijnen.
Tegelijkertijd moeten we natuurlijk wel de vraag stellen: bij wie gaat RFK Jr. meer stemmen vandaan halen? Bij Joe Biden of bij Donald Trump? Want uit verschillende peilingen blijkt dat Republikeinse kiezers positiever over hem denken dan Democratische kiezers. Dat gezegd hebbende, dat kan natuurlijk veranderen op het moment dat hij mee gaat doen als onafhankelijke kandidaat. Daardoor is het mogelijk dat hij meer (gratis) media-aandacht krijgt, zeker als hij vanaf begin af aan significante cijfers laat zien in de peilingen.