Múte Egede, de premier van Groenland, was in zijn nieuwjaarstoespraak glashelder: het is hoog tijd dat Groenland serieuze stappen zet richting onafhankelijkheid van Denemarken. Voor veel inwoners leeft deze wens al jaren, gedreven door een steeds sterker wordend gevoel om hun eigen toekomst in eigen handen te nemen en de banden met Denemarken kritisch te bekijken.
Maar er zijn meer kapers op de kust: Donald Trump ziet de koop van het land ook wel zitten – wat de grootste uitbreiding van de VS zou zijn sinds de 'Louisiana Purchase' – iets waar Egede al helemaal geen trek in lijkt te hebben.
Groenland, dat tot 1953 een Deense kolonie was, kreeg in 2009 zelfbestuur en het recht om via een referendum onafhankelijkheid na te streven. Ondanks deze autonomie blijft het eiland economisch afhankelijk van Denemarken, voornamelijk door financiële steun. Maar daar wil Egede nu verandering in brengen. "Het is tijd dat wij zelf onze toekomst vormgeven en beslissen wie onze handelspartners worden en met wie we nauw willen samenwerken," benadrukte hij in zijn toespraak.
De roep om onafhankelijkheid komt niet alleen voort uit economische overwegingen, maar heeft ook diepe historische wortels. In de jaren '60 voerden Deense autoriteiten een gedwongen geboortebeperkingsprogramma in, een misstand die het vertrouwen in een gelijkwaardige relatie tussen de landen aantastte. Egede was hier duidelijk over: "Onze samenwerking met Denemarken heeft geen volledige gelijkwaardigheid opgeleverd. De geschiedenis en huidige situatie maken dat duidelijk. Het is tijd om verder te kijken."
Toch blijft de beslissing over onafhankelijkheid in handen van de Groenlandse bevolking, en Egede gaf geen specifieke datum voor een referendum. Hij erkende ook dat er onder de 57.000 inwoners verdeeldheid bestaat over het juiste moment en de mogelijke gevolgen voor hun levensstandaard. "We moeten de ketenen van het kolonialisme doorbreken, maar dat kunnen we alleen samen doen," zei hij.
Egede’s toespraak kwam kort na een nieuwe uitlating van Donald Trump, die via Truth Social zijn interesse in Groenland herhaalde. Hij zag het eiland tijdens zijn eerste termijn al als een "gouden vastgoeddeal." Groenland, met zijn strategische ligging en rijke grondstoffen, blijft een gewilde regio, maar de Groenlandse economie is fragiel en afhankelijk van visserij en Deense subsidies.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Trump kreeg zowel in 2019 als recent nul op het rekest toen Groenland zijn aanbod resoluut afwees. Egede was daar heel helder over: "Groenland is van ons. We zijn niet te koop. Onze lange strijd voor vrijheid geven we niet zomaar op."
De Deense subsidies zijn cruciaal voor de Groenlandse economie, en zonder die financiële steun zouden de uitdagingen aanzienlijk zijn. Toch ziet Egede nieuwe kansen. "We moeten nieuwe politieke en economische relaties opbouwen om een stabiele toekomst voor ons land te verzekeren," benadrukte hij.
In april 2025 staan er parlementsverkiezingen gepland in Groenland, en Egede maakte duidelijk dat deze verkiezingen cruciaal zullen zijn voor het bepalen van de volgende stappen richting onafhankelijkheid. "We gaan deze nieuwe fase in, samen met de bevolking, op basis van het werk dat al gedaan is. Het is nu of nooit."