shutterstock 2053737644

Geruststellend of zorgwekkend? Problemen bij Russische en Chinese wapensystemen onder de loep

Buitenland17 feb , 12:30

Volgens een recent artikel in Telegraaf">De Telegraaf blijken onze geopolitieke tegenstanders – zoals Rusland, China, Iran en Noord-Korea – ernstige problemen te hebben met hun wapensystemen. Van defecte raketten tot jachtvliegtuigen die niets kunnen en straaljagers die aan metaalmoeheid lijden: de technologische inspanningen van deze landen lijken vaak mislukken. Maar hoe serieus moeten we deze problemen nemen? En wat betekent dit voor de militaire balans tussen het Westen en zijn rivalen?

Dit artikel onderzoekt de staat van de wapenwedloop en vraagt zich af: is de Westerse technologische voorsprong echt zo groot als gedacht, of wordt de realiteit anders voorgesteld?

Rusland: Achterhaald en falend?

De Telegraaf schetst een vernietigend beeld van de Russische militaire inspanningen. Het land blijft steken in een tijdscapsule van oude Sovjet-technologie, terwijl nieuwe innovaties vaak falen. Een treffend voorbeeld is de S-70 Hunter, een onbemand gevechtsvliegtuig dat door experts wordt omschreven als een "blufjet". Eén exemplaar sloeg op hol in de lucht, terwijl een ander neergehaald werd door Oekraïne. Amerikaanse analisten concludeerden dat er niets indrukwekkends was aan het ontwerp.

Ook de veelgeprezen Armata-tank blijkt nauwelijks ingezet te worden in Oekraïne. En dan is er nog het probleem van Russische raketten die al te vaak exploderen direct na lancering. Deze problemen suggereren dat Rusland worstelt om zijn militaire reputatie hoog te houden. Dan is er ook nog het feit dat de oorlog in Oekraïne nu al twee jaar voortwoekert zonder dat Rusland daar de doorslaggevende beslissende winst boekt.

China: Metaalmoeheid en ruimtevaartambities

Volgens De Telegraaf heeft China serieuze uitdagingen met zijn straaljagers, die aan metaalmoeheid lijden. Dit leidt tot beperkingen in gebruik, waardoor landen die deze toestellen kochten ze niet altijd kunnen inzetten. Toch blijkt de situatie complexer. Nederlandse en Amerikaanse rapporten wijzen erop dat China enorme vooruitgang heeft geboekt in de ruimtevaart. Hun aardobservatiesatellieten behoren tot de absolute wereldklasse, met een grondresolutie van minder dan 25 centimeter. Bovendien blijft het Chinese Volksbevrijdingsleger nieuwe raketten ontwikkelen, waaronder intercontinentale ballistische raketten.

Tegelijkertijd waarschuwen Europese politici en analysten al enige tijd dat Rusland van plan zou zijn om Europa aan te vallen na de oorlog in Oekraïne. Als die oorlog eindigt zou Rusland daar al in een half jaar tijd klaar voor zijn.

Iran en India: Superjachten en rebelse geweren

De Telegraaf meldt ook dat Iran een zogenaamd "superjachtvliegtuig" heeft gepresenteerd, maar dit toestel blijkt in de lucht vrijwel nutteloos. En dan is er nog het verhaal van een Indiaas geweer dat op volautomatisch gaat terwijl de soldaat dat helemaal niet wil. Deze anekdotische problemen illustreren de bredere uitdagingen waar veel niet-Westerse landen tegenaan lopen bij het ontwikkelen van moderne wapensystemen.

Geruststellend of misleidend?

Hoewel De Telegraaf suggereert dat de problemen bij onze tegenstanders geruststellend zijn, vermeldt het artikel op het einde toch ook wat informatie die voor zorgen kunnen leiden in het Westen. De technologische strijd om militaire dominantie is verre van voorbij. Met name Europa staat er slecht voor als je de VS loskoppelt van het continent. De militaire macht van het Westen is voornamelijk gebaseerd op Amerikaanse innovatie.

Critici stellen daarom dat de problemen bij onze tegenstanders niet mogen leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Ja, internationale rivalen hebben problemen, maar hun vooruitgang is reëel en gestaag. En als het Westen niet alert blijft, kan de balans snel kantelen - zéker als Trump afstand neemt van Europa.

Conclusie: Lachen of huilen?

Het is makkelijk om te lachen om defecte raketten, nutteloze jachtvliegtuigen en rebelse geweren. Maar tegelijkertijd is het zaak om niet te zelfgenoegzaam te worden. De wereld staat op scherp, en de technologische strijd om militaire dominantie is verre van voorbij.

Wat denk jij? Is de Westerse voorsprong echt zo groot als het lijkt, of wordt de realiteit anders voorgesteld? Laat het ons weten in de reacties!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten