De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is weer in volle hevigheid opgelaaid. Als reactie op de invoerheffingen die door de Amerikaanse regering onder Trump">Donald Trump zijn ingesteld, heeft Beijing nu een reeks stevige tegenmaatregelen aangekondigd.
De Chinese ministeries van Financiën en Handel presenteerden dinsdag een stevig pakket economische sancties, waarmee ze Amerika een koekje van eigen deeg proberen te geven. Zo krijgen steenkool en LNG een extra belasting van 15%, terwijl ruwe olie, landbouwmachines en grote voertuigen een heffing van 10% voor de kiezen krijgen.
Alsof dat nog niet genoeg is, legt China ook exportbeperkingen op voor strategische mineralen zoals wolfraam, tellurium, ruthenium en molybdeen. Dit is geen onschuldige zet; deze grondstoffen zijn essentieel voor de hightech- en defensie-industrie, en China heeft hierin een ijzersterke marktpositie.
Alsof dat nog niet pittig genoeg was, richt Beijing zijn vizier ook op de Amerikaanse techgiganten. Google wordt onderzocht wegens vermeende schendingen van de antimonopoliewetten. Dat is op z’n minst opmerkelijk, aangezien Google's zoekmachine in China al jaren niet beschikbaar is. Toch kan dit onderzoek grote gevolgen hebben voor de beperkte zakelijke activiteiten die het bedrijf nog in het land heeft.
(Artikel gaat verder onder deze BELANGRIJKE oproep) Blijf altijd op de hoogte en help ons onafhankelijk te blijven! Word nu lid van onze gratis DDS Nieuwsbrief en ontvang dagelijks de beste artikelen rechtstreeks in uw inbox. Zo garandeert u dat wij u altijd kunnen bereiken – óók als Big Tech of het partijkartel ons probeert te censureren. Meld u vandaag nog aan en blijf bereikbaar!
Maar China is nog niet klaar. Amerikaanse bedrijven zoals PVH Group (het moederbedrijf van Tommy Hilfiger en Calvin Klein) en biotechnologiegigant Illumina Inc. worden nu bestempeld als ‘onbetrouwbare entiteiten’. Met andere woorden: ze kunnen handelsbeperkingen of sancties verwachten. Daarnaast heeft China de nieuwe Amerikaanse tarieven formeel aangevochten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens Beijing ondermijnt Washington niet alleen de internationale handelsregels, maar ook de stabiliteit van de wereldwijde toeleveringsketens.
Economen trekken inmiddels aan de bel. Dit gekibbel tussen de twee economische grootmachten kan een sneeuwbaleffect hebben. Hogere kosten voor grondstoffen en energie kunnen de wereldeconomie onder druk zetten en hele sectoren ontwrichten.