Tesla- en Space X-baas Elon Musk heeft duidelijk gemaakt bij TED - het populaire internet-programma waar experts hun meningen mogen delen - waarom hij Twitter wil overnemen. Het komt er gewoon op neer dat hij in de vrijheid van meningsuiting gelooft. Punt. Einde verhaal.
Waarom zou een man die meer dan 200 miljard dollar waard is zijn reputatie op het spel zetten om Twitter te kopen? Want laten we eerlijk zijn, hoewel Twitter best leuk is om te gebruiken ligt het sociale medium natuurlijk al langer onder vuur omdat het vreselijke censurerend optreedt én omdat het bedrijfsmatig gezien bepaald niet sterk in elkaar zit.
Nou, bij TED legt Elon Musk uit waarom hij die stap genomen heeft:
Waar het op neerkomt is dat Musk de vrijheid van meningsuiting wil beschermen. Dit recht is naar zijn mening de belangrijkste vrijheid die we hebben als mensen. Hij is dan ook een "absolutist," wat inhoudt dat hij geen enkele beperkingen accepteert.
Maar wat ís de vrijheid van meningsuiting eigenlijk? Daar bestaat veel onduidelijkheid over, zeker in deze Deugtijden. Nou, zegt Musk, het is eigenlijk best simpel.
"Een goed teken dat er vrijheid van meningsuiting is" in een land, aldus Musk, "is: mag iemand die je niet leuk vindt iets zeggen dat je niet leuk vindt? Als dat het geval is dan hebben we de vrijheid van meningsuiting."
En ja, zegt hij ook, "het is enorm irritant als iemand die jij niet mag iets zegt dat je niet leuk vindt. Maar het is écht een teken dat je in een gezond functionerende vrijheid van meningsuiting- situatie zit."
Geen wonder natuurlijk dat Deugend links in paniek raakt. Want als dat tuig ergens niet mee kan omgaan, dan is het met onwelgevallige meningen.
Tenslotte: Musk zei ook dat een platform "dat maximaal vertrouwd wordt en breed inclusief is van het grootste belang is voor de toekomst van de mensheid." Vervolgens zei hij dat "de financiën me totaal niet interesseren." Met andere woorden, of hij winst of verlies maakt is hem om het even.