shutterstock 2141371907

Duitsland overweegt militairen naar Oekraïne te sturen: "Duidelijk dat er voor ons een rol is weggelegd"

Buitenland21 jan , 18:00

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, heeft in een interview met de Süddeutsche Zeitung laten weten dat Duitsland bereid is militairen naar Oekraïne te sturen om een gedemilitariseerde zone te beveiligen, mocht er een staakt-het-vuren met Rusland tot stand komen. “Wij zijn de grootste NAVO-partner in Europa. Het is duidelijk dat er voor ons een rol is weggelegd,” verklaarde Pistorius.

Deze mogelijke inzet past in een breder Europees discours waarin verschillende landen hun bereidheid tonen om een vredesmacht te ondersteunen. Zo gaven eerder Litouwen en Italië aan open te staan voor een dergelijk initiatief, en heeft de Franse president Emmanuel Macron al in februari aangegeven dat de inzet van Europese troepen niet uitgesloten mag worden. Macron heeft volgens de Franse denktank Intelligence Online zelfs speciale eenheden laten trainen voor een mogelijke missie in Oekraïne.

De situatie in Oekraïne blijft gespannen, met Rusland dat volgens Pistorius momenteel “18 tot 19% van het Oekraïense grondgebied” bezet houdt. Ondanks zware verliezen in zijn leger heeft Rusland gedurende de drie jaar durende oorlog niet meer terrein gewonnen. De Verenigde Staten hebben in november gemeld dat Rusland destijds dagelijks bijna 1.500 soldaten verloor.

Een mogelijke vredesmacht in Oekraïne zou niet alleen afhangen van Europese bereidheid, maar ook van steun en instemming van de Verenigde Staten en Rusland. De Britse premier Keir Starmer en de Franse president Macron hebben al gesprekken gevoerd met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over toekomstige vredestroepen. Zelensky zelf heeft echter benadrukt dat buitenlandse vredesmachten alleen in overweging worden genomen als er een duidelijke tijdlijn is voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!

In hetzelfde interview stelde Pistorius dat Duitsland zijn defensie-uitgaven moet verhogen naar 3% van het BBP, bovenop de huidige 2%. Deze oproep sluit aan bij bredere zorgen binnen de NAVO over de collectieve defensiecapaciteiten van Europa. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft echter eerder eisen van voormalig Amerikaans president Donald Trump om de uitgaven naar 5% te verhogen, resoluut afgewezen.

Met deze uitspraken plaatst Duitsland zich duidelijk als een belangrijke speler binnen de NAVO en Europese defensiesamenwerking. Toch benadrukte Pistorius dat een beslissing over de inzet van Duitse troepen “te zijner tijd besproken zal worden” en afhankelijk is van de geopolitieke situatie.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten