Donald Trump heeft opnieuw stof doen opwaaien met zijn oproep tot een aanzienlijke verhoging van de defensie-uitgaven binnen de NAVO. Volgens Trump zouden lidstaten voortaan minstens 5% van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moeten besteden, tegenover de huidige norm van 2%. Voor Nederland zou dit betekenen dat er jaarlijks meer dan 30 miljard euro extra moet worden uitgegeven.
De NAVO-norm van 2% werd in 2014 vastgesteld om de collectieve defensie te versterken. Tijdens de NAVO-top in Vilnius in 2023 beloofden lidstaten opnieuw zich hieraan te houden, maar in de praktijk zullen naar verwachting slechts 23 van de 32 landen deze doelstelling in 2024 halen. Terwijl de VS zelf ongeveer 3,4% van hun bbp aan defensie besteden, heeft Trump zich vaak uitgesproken over het “gebrek aan financiële inzet” van Europese bondgenoten.
Trump stelt dat 2% simpelweg niet genoeg is in een wereld vol geopolitieke uitdagingen en een dreigend Rusland. “Ze kunnen het allemaal betalen,” zei hij, verwijzend naar de economische kracht van Europese landen. Hij wees op zijn eerste termijn als president, toen hij naar eigen zeggen 680 miljard dollar wist binnen te halen door NAVO-landen onder druk te zetten om meer te betalen.
Het idee om de lat te verhogen komt niet alleen uit Trumps koker. Ook NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte heeft eerder gesuggereerd dat 3% nodig zou zijn om de Europese defensie voldoende te versterken. De oorlog in Oekraïne heeft deze urgentie alleen maar onderstreept.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Trump dreigde al vaker met een Amerikaanse exit uit de NAVO als bondgenoten niet meer willen betalen. Daarmee plaatst hij Europese landen in een lastig parket, aangezien de VS sinds de oprichting van de NAVO in 1949 de hoeksteen van Europa’s veiligheid zijn geweest.
Trumps 5%-voorstel is volgens ingewijden vooral bedoeld als onderhandelingstactiek. Met een NAVO-top in Den Haag in juni in het vooruitzicht zou het uiteindelijke doel kunnen zijn om de norm naar een haalbare middenweg te duwen. Hoe dan ook is het duidelijk dat de druk op Europa om meer in defensie te investeren voorlopig niet zal verdwijnen.