Bizar! Telegram-oprichter Pavel Durov gearresteerd in Frankrijk: vrijheid van meningsuiting in gevaar?

Buitenland25 aug , 16:00
Pavel Durov, de CEO en oprichter van Telegram, is afgelopen zaterdag gearresteerd door de Franse politie op luchthaven Le Bourget, net buiten Parijs. De 39-jarige Frans-Russische miljardair, die aankwam vanuit Bakoe, Azerbeidzjan, wordt beschuldigd van verschillende misdrijven.
Volgens Franse media wordt Durov in verband gebracht met beschuldigingen van onder andere fraude, drugshandel, cyberpesten en georganiseerde misdaad. Deze beschuldigingen zouden voortkomen uit het gebrek aan moderatie op het platform, waardoor criminelen relatief vrij spel zouden hebben.
Telegram werd in 2013 opgericht door Durov en zijn broer en groeide in korte tijd uit tot een van de grootste sociale mediaplatforms wereldwijd, met bijna een miljard gebruikers. De app staat bekend om zijn end-to-end-encryptie, wat betekent dat berichten door niemand anders dan de ontvanger gelezen kunnen worden, inclusief Telegram zelf. Dit heeft Telegram populair gemaakt bij gebruikers die waarde hechten aan privacy.
Het gebrek aan toezicht op Telegram is uiteraard een doorn in het oog van meerdere regeringen in Europa, waaronder Frankrijk. De Franse autoriteiten beschuldigen Durov ervan niet adequaat op te treden tegen het misbruik van zijn platform door criminele groeperingen. Dit heeft geleid tot een onderzoek waarbij Durov nu in het vizier is gekomen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Durov is geen onbekende in de strijd tegen overheidsdruk. Voorafgaand aan Telegram richtte hij VKontakte (VK) op, het grootste sociale netwerk van Rusland. Na herhaaldelijk geweigerd te hebben om gegevens van Oekraïense demonstranten aan de Russische overheid over te dragen, zag hij zich in 2014 gedwongen Rusland te verlaten.
In een recent interview benadrukte hij opnieuw dat Telegram geen pion mag worden in geopolitieke spelletjes. Zijn vasthoudendheid wordt door zijn aanhangers gezien als een verdediging van de vrijheid van meningsuiting en privacy.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten