België kiest voor innovatieve energieoplossingen: verlengt reactorlevensduur en investeert in nieuwe generatie kernreactoren

Buitenland29 nov 2023, 15:00
Premier Alexander De Croo heeft een opmerkelijke koerswijziging aangekondigd in het Belgische energiebeleid door aan te geven dat de levensduur van kernreactoren, waaronder Doel 4 en Tihange 3, mogelijk met twintig jaar verlengd kan worden. Hij benadrukt het belang voor de volgende regering om serieus te overwegen deze reactoren, samen met de oudere Tihange 1, nog langer operationeel te houden.
Momenteel bevindt de Belgische regering zich in onderhandelingen met energiebedrijf Engie over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. Hoewel oorspronkelijk gedacht werd aan een verlenging van tien jaar, dringt De Croo erop aan dat de volgende regering serieus overweegt deze periode te verlengen tot twintig jaar. Deze kernreactoren, strategisch gelegen aan de Schelde en de Maas, spelen een cruciale rol in de Belgische energievoorziening.
Opvallend is het contrast in benadering tussen België en buurland Nederland met betrekking tot kernenergie. Terwijl België stappen zet in de richting van innovatie in energieopwekking, lijkt Nederland nog vast te houden aan de traditionele aanpak. Deze divergentie benadrukt de verschillende perspectieven van beide landen in de snel evoluerende energietransitie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met al die goedkope spelletjes van de VVD. Nederlanders hebben recht op een réchts kabinet. En snel een beetje! Denk jij daar net zo over?! Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden voor de toekomst van ons land.
Een ander interessant aspect is het gezamenlijke besluit van België, Roemenië, Italië en de Verenigde Staten om te investeren in Small Modular Reactors (SMR's). Deze nieuwe generatie kernreactoren wordt beschouwd als een innovatieve stap in de energievoorziening. België toont niet alleen ambitie op dit gebied, maar zet ook concrete stappen door 100 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van SMR's.
Het Belgische energiebeleid, met de mogelijke verlenging van reactorlevensduur en de investering in SMR's, opent de deur naar een veelbelovende toekomst. België kiest ervoor niet alleen te vertrouwen op traditionele methoden, maar actief te zoeken naar innovatieve oplossingen om aan de groeiende energievraag te voldoen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten