België, Roemenië, Italië en VS bundelen krachten voor ontwikkeling van kleine kernreactoren

Buitenland08 nov 2023, 16:00
België, Roemenië, Italië en de Verenigde Staten hebben besloten gezamenlijk in te zetten op de ontwikkeling van kleine kernreactoren, ook bekend als Small Modular Reactors (SMR's). De Belgische premier, Alexander De Croo, zette zijn handtekening onder dit historische akkoord tijdens een bijeenkomst in zijn ambtswoning, waar hij de Roemeense president Klaus Iohannis en ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Italië ontving. Dit ambitieuze initiatief heeft als doel de ontwikkeling van SMR's in een internationaal consortium te versnellen en belooft een veelbelovende toekomst voor de energievoorziening in deze landen.
Deze beslissing markeert een duidelijk verschil in benadering van de energie-uitdagingen tussen België en Nederland. Terwijl België actief stappen onderneemt om te diversifiëren en te innoveren in zijn energieopwekking, lijkt Nederland nog steeds vast te houden aan traditionele methoden en heeft het moeite om de overgang naar schone en duurzame energiebronnen te versnellen.
SMR's worden beschouwd als de toekomst van kernenergie, met tal van voordelen ten opzichte van traditionele kernreactoren. Ze zijn kleiner, flexibeler en goedkoper in vergelijking met hun grotere tegenhangers. Bovendien worden ze als veiliger beschouwd, wat een belangrijke zorg is in de context van nucleaire energie. De capaciteit van SMR's kan variëren van 10 tot 300 megawatt, wat vergelijkbaar is met enkele windturbines, maar slechts een derde van de capaciteit van de jongste kernreactoren in België.
België heeft reeds eerder blijk gegeven van ambitie met betrekking tot SMR's en heeft nu concrete stappen ondernomen om deze technologie te omarmen. De regering-De Croo heeft besloten om 100 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van SMR's, terwijl de andere drie internationale partners naar verwachting 75 miljoen euro zullen bijdragen.
In tegenstelling tot België lijkt Nederland, met name door de zogenaamde groene partijen, nog niet volledig overtuigd van de voordelen van kernenergie. In plaats daarvan lijkt de voorkeur nog steeds uit te gaan naar grote windturbines en het ongewone idee om zonnepanelen op grote stukken grond te plaatsen, zelfs terwijl we momenteel te kampen hebben met een woningtekort.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten