Het lijkt wel alsof alle alarmbellen weer eens afgaan, en dat is blijkbaar meteen reden voor paniek. Weet men wel dat angst een slechte raadgever is? We zitten al bijna in december, maar in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje lijkt het wel hartje zomer. De temperaturen blijven zelfs 's nachts boven de 25 graden hangen! En dat is niet alleen uitzonderlijk voor november, maar zelfs in de zomer zijn zulke temperaturen in die regio zeldzaam. De Franse stad Pau zuchtte dinsdagochtend om vier uur onder maar liefst 26,9 graden Celsius. Experts hebben daar meteen grote woorden voor: „verbijsterend”, „enorm” en „buitengewoon”, aldus The Guardian.
Kijk, niemand ontkent dat het warm is voor de tijd van het jaar. Maar waarom moet er dan meteen paniek gezaaid worden? Klimaatwetenschappers wijzen op het 'föhn-effect', een meteorologisch fenomeen waarbij warme lucht vanuit Noord-Afrika en de Middellandse Zee richting de Pyreneeën trekt en vervolgens daalt. Hierdoor stijgt de temperatuur in bepaalde gebieden enorm. Het is niet alsof dit iets nieuws is — het is gewoon een natuurlijk fenomeen dat toevallig nu een keer erg sterk uitpakt. Maar nee, de klimaatdeskundigen en de media zien dit als weer een bewijs dat de wereld in brand staat en dat we allemaal onmiddellijk in de kramp moeten schieten.
In San Sebastián, Noord-Spanje, is het ruim 20 graden. Ajaxsupporters, die daar waren voor de wedstrijd tegen Real Sociedad, maakten van de gelegenheid gebruik om in de Atlantische Oceaan te springen. En dat eind november. Natuurlijk, dat is niet normaal, maar moeten we daar dan meteen een apocalypse van maken? Het föhn-effect versterkt de opwarming van de aarde, zegt men. Maar wat ze er niet bij zeggen, is dat dit soort extreme uitschieters altijd al hebben plaatsgevonden. Er is niks nieuws onder de zon — letterlijk en figuurlijk.
De temperatuur in de Pyreneeën zou normaal gesproken rond de 15 graden liggen in deze tijd van het jaar, vertelt Floris Lafeber van Weerplaza in het AD. Nu is het echter 26,9 graden in Pau en loopt de temperatuur in Bilbao op tot 22 graden. En ja, dit weekend kunnen de Spanjaarden nog genieten van strandweer, maar vanaf maandag wordt het wisselvalliger en „is het gedaan.” Dus waar is de paniek nu eigenlijk voor nodig?
Hier in Nederland is er weinig te merken van de Zuid-Europese hitte. Ook in het noordelijker gelegen deel van Frankrijk is het gewoon najaar. Lafeber zegt: „De stroming is bij ons zuidelijk, maar dit weekend moeten we het doen met temperaturen rond de 7 graden. Dat is heel normaal voor de tijd van het jaar.” Dus waarom wordt ons dan constant verteld dat we moeten panikeren?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Het lijkt wel alsof de media en de klimaatlobby niets liever willen dan iedereen in angst houden. Ja, er is sprake van klimaatverandering, en ja, we moeten daar aandacht aan besteden. Maar dat betekent niet dat we elke warme dag moeten aangrijpen om apocalyptische voorspellingen te doen. Laten we niet vergeten dat angst een slechte raadgever is. En laat dat nou precies zijn waar de klimaatalarmisten op lijken te hopen: dat we allemaal zo bang worden dat we ons gezond verstand verliezen. Tijd om rustig te blijven, kritisch te denken, en niet mee te gaan in de angsthype die keer op keer door de media wordt opgeklopt.