Al twee dagen is er rumoer over de samenstelling van het nieuwe Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. Van de negen wethouders is er maar één een vrouw. Jullie raden het al de woke brigade hangt van nijd in de gordijnen van het stadhuis aan de Coolsingel. Omdat het nieuwe college natuurlijk niet inclusief en divers is.
De nieuwe college partijen hebben hun best gedaan om vrouwelijke kandidaten te vinden voor een wethouderspost. Maar de vrouwen staan niet in de rij om wethouder te worden van de Maasstad. Vincent Karremans (VVD) baalt hiervan en laat tegen RTV Rijnmond het volgende weten: ''We wilden juist veel vrouwelijke kandidaten in het selectieproces bij mijn partij. We hebben veel vrouwen gevraagd om zich kandidaat te stellen. Maar één heeft dat gedaan en die trok zich later alsnog terug."
De redenen dat vrouwen geen interesse hebben in een wethouderschap zijn dat zij geen andere baan willen of dat het niet past in hun huidige gezinsleven. Ook is de afrekencultuur in de politiek een reden om het niet te doen. Ook Denk en Leefbaar Rotterdam hebben hun best gedaan om een vrouwelijke wethouder te vinden. Faouzi Achbar van Denk zegt tegen RTV Rijnmond dat er bij zijn partij vrouwelijke kandidaten waren, maar dat ze uiteindelijk niet wilden. "Ik vind het oprecht jammer." Leefbaar Rotterdam kreeg ondanks advertenties om te solliciteren geen vrouwen als kandidaat. "De selectiecommissie heeft uiteindelijk op beschikbaarheid, kennis en ervaring gekozen. Spijtig genoeg heeft dat geen vrouwelijke kandidaat opgeleverd", aldus de Leefbaren. Het is politieke armoede dat je als grootste partij van Rotterdam niet over een poule beschikt met geschikte vrouwelijke kandidaten en daarom een advertentie moet plaatsen. Jammer DDS zag in Tanya Hoogwerf een beoogd wethouder.
D66 baalt ervan maar kan ermee leven dat het een gezamenlijk probleem is van alle partijen. Rotterdam lijkt voor ervaring en nieuw talent te kiezen als nieuwe bestuurders. Vincent Karremans (VVD) daarover tegen RTV Rijnmond. "Ik denk dat het misschien wel het jongste college ooit is. Vier van de negen wethouders zijn jonger dan veertig jaar. Ik denk dat dat ook belangrijk is. Jonge mensen kijken toch op een andere manier naar problemen en uitdagingen in de stad." Nieuw elan en kwaliteit is altijd beter dan kwantiteit voor de bestuurbaarheid van een gemeente. Realisme lijkt op dit vlak terug te keren met dit college in Rotterdam.