Gouden tijden breken aan voor ambtenaren die houden van een extraatje op hun bankrekening! De opkomst van "beroepsmatige verbindingsmensen" die als hoffelijke tussenpersoon fungeren om overheidsmedewerkers te verleiden tot het delen van gevoelige informatie, is een veelbelovende trend, aldus Arthur van Baaren, directeur van de Rijksrecherche. Hij sprak zijn enthousiasme uit in een interview in de NRC, en voegde toe: "Het verleiden van ambtenaren is een verdienmodel geworden." Het is
bekend dat ambtenaren soms nietsvermoedend op het werk zitten, onwetend van de goudmijn die ze in handen hebben. Informatie zoals persoonsgegevens, namen, adressen en kentekens zijn namelijk van grote waarde voor de criminele organisaties die er grof geld voor over hebben.
Volgens Van Baaren was het vroeger een gezellige boel tussen corrupte ambtenaren en criminelen, die elkaar kenden van school of uit de buurt. Maar nu zijn er tussenpersonen die actief op zoek gaan naar overheidsmedewerkers die ze kunnen verleiden tot het delen van geheimen. Vervolgens verkopen ze die waardevolle informatie door aan een of meerdere criminele organisaties. Een win-win situatie, toch?
De directeur van de Rijksrecherche is echter van mening dat er een stokje voor gestoken moet worden. Hij pleit ervoor dat ambtenaren een certificaat moeten halen voor bepaalde overheidsdiensten, zoals het verstrekken van paspoorten. Een verklaring omtrent het gedrag (vog) is volgens hem namelijk niet altijd voldoende.
Corruptiezaken zijn volgens Van Baaren 'helaas geen incidenten': "In 2022 hebben we al 49 zaken onderzocht, zoals blijkt uit ons jaarverslag dat woensdag verschijnt", zegt hij in NRC. Hij geeft het voorbeeld van een voormalige gemeenteambtenaar in Den Haag die eind vorig jaar is veroordeeld voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen. Ook zij werd benaderd door een contactpersoon die door de rechtbank een schakel tussen de boven- en onderwereld werd genoemd. "Dit is helaas geen incident, we zien dit wel vaker", zegt Van Baaren.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden. Maar wie maakt zich zorgen? Laten we de
corruptie vieren! Lang leve de onschuldige naïviteit van onze ambtenaren die uit pure goodwill en de wens om het volk te dienen voor hun baan hebben gekozen (kuch), maar een manier hebben gevonden om daar wat lekker extra's mee te verdienen.