shutterstock 2304400857 1

Politie opnieuw negatief in het nieuws: na stakende agenten, nu weer een falend undercoverteam

Binnenland14 okt , 10:30

Het is tegenwoordig bijna standaard: de politie komt negatief in het nieuws. Eerst waren er de stakingsacties waarmee ze veel onschuldige burgers overlast bezorgden, en nu dit weer. De afdeling undercoveroperaties van de Nationale Politie – ooit een van de kroonjuwelen van onze opsporingsdiensten – draait al twee jaar op halve kracht. De reden? Een foutengala van jewelste, vernietigende rapporten, en het tragische verhaal van een infiltrant die zelfmoord pleegde tijdens een operatie. En wat doet de politie? Ze krimpen het team in en proberen nu, twee jaar later, met een 'nieuw' team de draad weer op te pakken. Maar de schade is al lang geleden.

De undercoverafdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) heeft de afgelopen twee jaar zwaar onder vuur gelegen. Het aantal operaties werd meer dan gehalveerd als gevolg van vernietigende rapporten over de werkcultuur en een pijnlijke zaak rond de zelfdoding van een van hun beste agenten, bekend als A-4265. De commissie-Brouwer deed onderzoek naar zijn dood en kwam tot de pijnlijke conclusie dat deze werkgerelateerde zelfmoord het gevolg was van grove nalatigheid bij de politie. Dat is geen kleinigheid. Dit is niet zomaar een foutje, dit is een complete faal van de leiding en werkcultuur binnen de afdeling.

De landelijke eenheid van de politie, dit jaar nog opgesplitst in twee aparte onderdelen, stond er de laatste jaren bijzonder slecht op. Kritische rapporten legden grote tekortkomingen bloot op het gebied van werkcultuur en leiderschap. Het is een triest verhaal: undercoveragenten die levensgevaarlijke operaties uitvoeren, maar geen enkele goede begeleiding krijgen. En dat terwijl deze mensen vaak hun leven riskeren om de georganiseerde misdaad te bestrijden. De afdeling Afgeschermde Operaties, met zo'n 300 politiemensen waaronder de WOD, voerde de afgelopen tien jaar tientallen operaties uit in binnen- en buitenland. Maar nu, na al het drama, draait alles op halve kracht.

Rob van Bree, hoofd van de nieuwe Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, geeft in De Telegraaf toe dat de begeleiding van undercoveragenten onder de maat was. Nou, dat mag ook wel, gezien de tragische gebeurtenissen. Van Bree zegt dat ze besloten hebben opnieuw te beginnen om alle aanbevelingen van de commissies goed op te kunnen volgen. Ondertussen zijn er wel operaties doorgegaan, maar met een ingekrompen team en onder strenge voorwaarden. Het aantal inzetten daalde met meer dan de helft. En dat is natuurlijk pijnlijk voor een dienst die zich op het hoogste niveau moet bezighouden met de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Het blijft maar rommelen bij de politie, en de vraag is hoe lang de burger nog vertrouwen kan hebben in een dienst die keer op keer faalt. Eerst de stakingen, dan deze ondermaatse begeleiding van undercoveragenten – het lijkt alsof de Nationale Politie zichzelf steeds verder in de problemen werkt. En wie betaalt de prijs? De burgers, die voor hun veiligheid afhankelijk zijn van een politie die te druk is met interne problemen en politieke spelletjes. Tijd dat hier een einde aan komt, en dat de focus weer ligt op waar het echt om draait: veiligheid en het aanpakken van criminaliteit.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten