Tijdens de recente pro-Palestijnse protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn journalisten het doelwit geworden van extreem agressief gedrag. Met twintig meldingen van intimidatie en obstructie van journalistiek werk heeft PersVeilig, een organisatie die zich inzet voor de veiligheid van journalisten, een verontrustende trend vastgesteld.
Het patroon van agressie tegen journalisten begon vorige week, toen betogers zich richtten op individuele verslaggevers en fotografen. Echter, tijdens het protest van afgelopen maandag verbreedde de aanval zich naar de volledige pers, aldus Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig, in gesprek met Nu.nl. Hoewel de reden voor deze verandering niet expliciet is vastgesteld, is de impact ervan des te verontrustender.
De gemelde incidenten variëren van fysieke intimidatie, zoals duwen en het slaan van telefoons uit handen, tot acties die gericht zijn op het belemmeren van journalistiek werk, zoals het plaatsen van vlaggen voor camera's. Dit gedrag beperkt niet alleen de vrijheid van de pers, maar ondermijnt ook de essentiële rol die journalisten spelen in het verslag doen van dergelijke gebeurtenissen.
PersVeilig staat journalisten bij en biedt advies over hoe ze met dit soort situaties om moeten gaan. Echter, Ter Velde merkt op dat het indienen van aangiftes bemoeilijkt wordt door het feit dat de agressors maskers droegen, waardoor ze moeilijk te identificeren zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Deze incidenten vinden plaats tegen de achtergrond van groeiende pro-Palestijnse protesten, die begonnen als een uitdrukking van solidariteit met de Palestijnse bevolking en veroordeling van het Israëlische geweld. De betogers eisen transparantie van het universiteitsbestuur over de samenwerking met Israëlische organisaties en universiteiten, evenals het verbreken van deze banden. Echter, de nobele intentie van deze protesten wordt overschaduwd door het onaanvaardbare gedrag jegens de pers en de totaal gestoorde vernielingen die plaatsvinden.