In een schokkende ontwikkeling die de Nederlandse rechtspraak in een kwaad daglicht stelt, zijn twee blanke Nederlanders veroordeeld tot zes maanden celstraf door wat velen beschouwen als knettergekke D66-rechters. Hun ‘misdrijf’? Het projecteren van de tekst “White Lives Matter” op de iconische Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling van 2022 naar 2023. Tegelijkertijd mag de Black Lives Matter-beweging haar boodschap vrijelijk verspreiden, zonder enige juridische gevolgen.
Waarom deze dubbele standaard? Waarom is het strafbaar om voor witte levens op te komen, terwijl het “ruimdenkend” en belangrijk wordt gevonden om voor zwarte levens op te komen? Het is een vraag waar geen logisch antwoord op lijkt te bestaan.
Wat deze zaak nog schrijnender maakt, is een recent geval waarin een groep minderjarige ‘kansenparels’ werd veroordeeld voor de brute verkrachting en mishandeling van een Nederlandse dakloze vrouw. Eén van de daders kreeg slechts vier maanden cel. Dat is minder dan de straf voor de mannen die “White Lives Matter” projecteerden. Dit roept ernstige vragen op over de proportionaliteit en rechtvaardigheid van onze rechtspraak.
Commentatoren en experts, waaronder advocaat Oscar Hammerstein en Sietske Bergsma en Raisa Blommestijn (allebei dames met een master in rechten), noemen de uitspraken geschift. Hammerstein, een van Neerlands bekendste advocaten, bekritiseert de afnemende onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtspraak. Hij vraagt zich af waarom “White Lives Matter” strafbaar is, terwijl “Black Lives Matter” dat niet is.
Bergsma noemt de straf bizar en stelt dat de rechtbank met een activistische bril naar de zaak kijkt. Ze vergelijkt dit met het verwijt dat BLM voor uitsluiting, discriminatie en racisme staat. Blommestijn, eveneens jurist, sluit zich daarbij aan en benadrukt de onrechtvaardigheid van de straffen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Deze gevallen tonen een verontrustende trend in onze samenleving en rechtspraak. Het lijkt erop dat de bescherming van bepaalde groepen prioriteit krijgt boven gelijkheid voor de wet. Het vertrouwen in een eerlijke, onpartijdige rechtspraak neemt dan ook af. Nederland dreigt te veranderen van een high trust-samenleving in een low trust-samenleving. Het is hoog tijd dat we deze dubbele standaarden aan de kaak stellen en eisen dat rechtvaardigheid voor iedereen geldt, ongeacht huidskleur of boodschap.
Poll