Het is een bittere pil die maar al te bekend voorkomt: de (lokale) overheid die zich weer eens ontpopt als een onbetrouwbare partner richting de burger. Huiseigenaren in tientallen gemeenten zien hun lokale lasten harder stijgen dan hen ooit is voorgespiegeld, een klassiek staaltje van politieke beloftes die in rook opgaan. Ondanks plechtige beloftes in coalitieakkoorden om de onroerendezaakbelastingen (ozb) en andere lokale lasten niet harder te laten stijgen dan de inflatie, blijkt de realiteit een stuk minder rooskleurig. Waarom? Omdat gemeenten, net als de rest van Nederland, te maken hebben gehad met forse inflatie en stijgende kosten. Maar is dat een excuus om de burger, alweer, op te zadelen met de financiële lasten van bestuurlijk onvermogen? Volgens
onderzoek van de Vereniging Eigen Huis en een inventarisatie door de Rijksuniversiteit Groningen zijn huiseigenaren landelijk bijna 6 procent meer kwijt aan lokale lasten dan in 2023, terwijl de inflatie volgens De Nederlandsche Bank dit jaar uitkomt op nog geen 3 procent. Dit is een schrijnend voorbeeld van hoe de burger weer eens het kind van de rekening wordt.
Het is niet te verkroppen dat in bijna honderd gemeenten de lasten inmiddels zijn opgelopen tot boven de 1000 euro, mede door stijgende WOZ-waardes. En dat terwijl gemeenten, volgens onderzoeker Joes de Natris, niet altijd geld tekort komen, maar vooral leven in financiële onzekerheid. Het lijkt erop dat deze onzekerheid wordt afgewenteld op de burger, in plaats van dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en binnen de financiële perken blijven.
De Vereniging Eigen
Huis slaat de spijker op zijn kop: het past gemeenten niet om de hogere kosten van de afgelopen jaren, of een dreigend begrotingstekort, op huiseigenaren af te wentelen. Er zijn genoeg gemeenten die bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om binnen de perken te blijven. Gemeenten die hier niet in slagen, moeten zich serieus achter de oren krabben en zich afvragen of ze wel het belang van de burger voor ogen hebben.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met het partijkartel en willen we er alles aan doen om Nederland op het rechte, juiste spoor te zetten. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons! Dit alles laat weer eens zien hoe de (lokale) overheid faalt in haar kerntaak: het dienen van de burger. In plaats van een betrouwbare partner te zijn, blijkt de overheid keer op keer een onbetrouwbare factor die haar financiële onkunde en onzekerheden op de burger afschuift. Het wordt hoog tijd dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het uitmelken van hun inwoners. De burger verdient beter dan de rol van melkkoe in het financiële wanbeleid van de overheid.