OM ondermijnt vertrouwen in rechtsstaat: deelde buiten rechter om lichte straffen uit voor zware delicten

Binnenland02 mei 2022, 15:00
Het Openbaar Ministerie (OM) is zijn boekje te buiten gegaan. Het OM mag zelf straffen uitdelen voor lichte delicten, maar deed dat maar liefst 45 keer ook voor veel zwaardere delicten zoals zware mishandeling en aanranding.
Rechtbanken kunnen de werkdruk niet aan en daarom is er gekozen voor 'strafbeschikkingen'. Een officier van justitie kan zonder tussenkomst van de rechter delicten bestraffen waar volgens de wet maximaal zes jaar celstraf op staat. Het OM mag echter zelf geen celstraf opleggen voor die delicten en kan eigenlijk alleen een taakstraf, boete of een vergelijkbare straf opleggen.
Die strafbeschikkingen zijn helemaal prima als het over gevallen gaat zoals verkeersdelicten, waar overduidelijk is dat de verdachte schuldig is. Met dat soort kleine zaken hoef je een rechter echt niet perse lastig te vallen.
Maar het OM hield zich in zeker 45 gevallen niet aan die wettelijke kaders en legde zelf straffen op voor zware delicten waar meer dan zes jaar celstraf voor kan worden geëist, meldt Trouw. En het ergste van alles is nog wel dat het OM zelf aangeeft niet te weten hoe dat kan!
Het Openbaar Ministerie bekokstooft in de achterkamertjes dus gewoon relatief lichte straffen voor zware vergrijpen, waar eigenlijk een rechter aan te pas had moeten komen. Iemand die misschien wel zes jaar celstraf had gekregen van de rechter, kreeg nu een paar duizend euro boete of een paar honderd uur taakstraf. Lekker makkelijk, case closed.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het OM deelde in 2021 veel meer strafbeschikkingen uit dan vijf jaar geleden, mede door achterstanden die zijn opgelopen door de coronacrisis. Het probleem is echter dat het OM de kantjes eraf loopt en daarmee het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnt. Slachtoffers kunnen bij een strafbeschikking namelijk geen gebruikmaken van hun spreekrecht (want er komt geen rechter aan te pas) én de straf valt waarschijnlijk veel lager uit dan wanneer de verdachte door een rechter zou worden veroordeeld. Wat denk je dat het eerste verzoek zal zijn van een verdachte die iets op de kerfstok heeft waar meer dan maximaal zes jaar celstraf op staat? 'Doe mij maar een strafbeschikking!'
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten