Inez Weski, de voormalige advocaat van de beruchte crimineel Ridouan Taghi, neemt nu zelf plaats in het strafbankje. Ze wordt ervan beschuldigd lid te zijn geweest van Taghi's criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt haar dat ze vanuit de gevangenis vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld. Taghi zit daar sinds 2019 vast, maar volgens justitie is de communicatie via Weski gewoon doorgegaan.
Hoe? Nou, via duizenden (!) cryptoberichten die Weski naar verluidt heeft uitgewisseld met Taghi’s familieleden en andere vertrouwelingen. "Zelfs de boekhouding van de organisatie werd gedeeld en besproken," verklaarde de officier van justitie. Dat is geen kattenpis. Het OM heeft het over maar liefst 8000 berichten, verstuurd via een telefoon die Weski zou hebben ontvangen van Taghi's netwerk. Deze berichten gingen vooral over drugshandel, betalingen en financiële zaken.
Opvallend genoeg zijn er geen aanwijzingen dat Weski betrokken was bij geweldsopdrachten, maar de ernst van de zaak blijft niet te onderschatten. Justitie beweert dat Weski tussen december 2019 en maart 2021 actief meewerkte aan het draaiende houden van Taghi’s imperium. Een belangrijke schakel in dit verhaal is Faissal, Taghi’s zoon. Hij ontving volgens het OM berichten van Weski met updates over de voortgang van de criminele activiteiten. Faissal werd in augustus 2023 uitgeleverd aan Nederland, na zijn arrestatie in Dubai. Zijn naam valt steeds vaker als opvolger van zijn vader binnen het netwerk.
Alsof dat nog niet genoeg is, komen ook de namen van andere notoire figuren naar voren, zoals Dennis G. en Jos Leijdekkers. Volgens berichten zou Faissal onder hun begeleiding staan om het werk van zijn vader voort te zetten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Weski zelf heeft tot nu toe weinig over de zaak losgelaten. Wat ze wél heeft gedeeld, is haar ongenoegen over haar detentie. Ze beschreef haar verblijf in een "ondergrondse atoombunker" tijdens haar maandenlange hechtenis. Het OM noemt haar boek Het geluid van de stilte echter een overtrokken weergave en ziet het als een poging om de vervolging in een kwaad daglicht te stellen. "Het doet geen recht aan de inspanningen van het OM, de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen om haar veiligheid en gezondheid in detentie te waarborgen," aldus de officieren.
De zaak tegen Weski wordt binnenkort vervolgd, met een zitting op 10 april. Hoe haar rol in dit complexe en duistere verhaal uiteindelijk wordt beoordeeld, zal later blijken. Wat wel duidelijk is: deze rechtszaak voegt weer een nieuw, meeslepend hoofdstuk toe aan de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland.