De kunstwereld is weer eens keihard wakker geschud. In de nacht van donderdag op vrijdag is kunstgalerie MPV Gallery in het Brabantse Oisterwijk op brute wijze beroofd. Een explosief werd gebruikt om de deur van de galerie op te blazen, waarna de dieven zich naar binnen wurmden en aan de haal gingen met twee zeefdrukken van niemand minder dan Andy Warhol. Niets is meer veilig voor het dievengilde: kunst, cultuur, en zelfs onze geschiedenis worden schaamteloos geplunderd. De dieven gingen grof te werk. Rond drie uur 's nachts werd een explosie gehoord die bijna alle bewoners van Oisterwijk wakker schudde. Het centrum van de stad lag bezaaid met glasscherven, en de schokgolf was zo heftig dat de klink van de voordeur van de galerie wel vijftig meter verderop op het zebrapad belandde. De daders wisten binnen te komen en sneden de zeefdrukken zonder enige scrupules uit de lijsten. De eigenaar van de kunstgalerie, Mark Peet Visser, is geschokt en spreekt van een dieptepunt in de 33 jaar dat hij zijn galerie runt. Maar hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
Visser laat aan het AD weten dat de buit uiteindelijk 'nul komma nul' is. De vier zeefdrukken van Warhol, die de daders op het oog hadden, zijn namelijk allemaal onherstelbaar beschadigd. Wat de dieven waarschijnlijk niet beseften, is dat hun brute aanpak ervoor heeft gezorgd dat de waardevolle kunstwerken volledig waardeloos zijn geworden. Een overbuurman die boven een getroffen winkelpand woont, zag de daders aan het werk: "Ze sneden de schilderijen uit de lijsten en lieten ze daarna bij de gevel achter voordat ze er met hun
auto vandoor gingen." Het is een dieptepunt voor Visser en zijn galerie, maar ook voor de kunstwereld als geheel.
De gestolen zeefdrukken zijn onderdeel van de 'Reigning Queens'-serie van Andy Warhol. De serie bestaat uit portretten van Elizabeth II van Groot-Brittannië, Margaretha van Denemarken, Ntombi Twala van Swaziland, en 'onze' prinses Beatrix. De kunstwerken zouden tentoongesteld worden op de prestigieuze kunstbeurs PAN Amsterdam, maar dat plan kan nu in de prullenbak. Twee zeefdrukken, die van Beatrix en Ntombi Twala, zijn wel achtergebleven, maar alle vier de werken zijn zwaar beschadigd en niet meer te restaureren. Volgens Visser gaat het om een unieke reeks: alle vier van nummer twaalf bijeen, iets wat nergens anders te vinden is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! Het is treurig om te zien hoe niets meer veilig is voor het dievengilde. Dit soort brutale acties laat zien dat zelfs culturele schatten niet meer beschermd zijn tegen de vernietigingsdrang van een paar gewetenloze criminelen. Kunst is de spiegel van onze samenleving, en als zelfs die niet meer veilig is, wat dan wel? De beelden van de verwoesting en de beschadigde kunstwerken spreken boekdelen: dit was niet zomaar een roof, dit was pure verwoesting.