Nederlandse gemeenten begroten ruim 7 procent meer kosten voor 2023, zo blijkt uit de gemeentebegrotingen 2023 die zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal hebben gemeenten ruim 68,3 miljard euro aan kosten begroot, wat 7,2 procent meer is dan een jaar geleden voor 2022 werd begroot. Hoewel de stijging van de begrote lasten kleiner is dan die van de begrote baten (8,2 procent), zijn vooral de inkomsten uit het gemeentefonds sterk toegenomen. In de afgelopen decennia zijn uitkeringen uit het gemeentefonds een steeds belangrijker onderdeel geworden van de gemeentelijke inkomsten.
Het verschil tussen de begrote baten en lasten en de werkelijke baten en lasten in de jaarrekeningen is doorgaans klein. Bij de baten is dit verschil meestal groter dan bij de lasten. In 2020 waren de gerealiseerde baten relatief hoog doordat 44 gemeenten hun belangen in een energiebedrijf verkochten.
Hoewel de begrotingen een indicatie geven van de verwachte kosten en inkomsten van gemeenten, is het belangrijk om te benadrukken dat deze begrotingen slechts schattingen zijn en dat de werkelijke cijfers kunnen afwijken. Desondanks zijn de begrotingen een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van gemeenten en kunnen ze bijdragen aan het identificeren van mogelijke uitdagingen en kansen voor gemeenten in de toekomst.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden Al met al lijken gemeenten in Nederland zich goed voor te bereiden op de financiële uitdagingen en kansen van 2023. Met een toename van de begrote kosten en inkomsten lijken gemeenten zich te richten op het bieden van kwalitatief hoogwaardige diensten aan hun inwoners en het bevorderen van de economische groei en ontwikkeling in hun regio's. Wat heel veel burgers niet weten is dat heel veel gemeenschapsgeld in de gemeenten opgaan aan regionale samenwerking. In deze regionale samenwerking worden plannen gelanceerd dat de regio energieneutraal moet worden. Hier komen dus de onzinnige plannen op tafel om het platteland vol te zetten met windmolenparken en zonneweiden.