boerin met koe in gras 16 9
Boeren maken zich om nieuwe Mond-en-Klauwzeer uitbrak in Duitsland.

Mond- en klauwzeer weer op de radar: boerennachtmerrie dreigt opnieuw werkelijkheid te worden

Binnenland13 jan , 15:00

Het is zover: in Duitsland zijn de eerste gevallen van mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld, en dat maakt de alarmbellen in Nederland luid en duidelijk hoorbaar. Voor boeren, die nog de trauma’s van de MKZ-crisis van 2001 meedragen, breekt een spannende en onzekere tijd aan. Met duizenden kalveren die recent vanuit Duitsland naar Nederland zijn gebracht, lijkt het risico tastbaarder dan ooit.

Mechiel Schakel, kalverhouder in Holten, herinnert zich de MKZ-crisis van 2001 alsof het gisteren was. „We werden continu gemonitord, de stress was enorm,” vertelt hij in het AD. Hoewel zijn bedrijf toen niet direct getroffen werd, is de angst om opnieuw door zo’n ramp te gaan, groot. „Het kan verschrikkelijk hard gaan. Als een dierenarts of handelaar per ongeluk een besmetting meeneemt, is het einde zoek.”

Deze keer pakt Schakel het extra serieus aan. Zijn bedrijf zit inmiddels op slot: geen vreemde bezoekers en geen nieuwe dieren totdat het gevaar is geweken. Een rigoureuze aanpak, maar volgens hem noodzakelijk. „Je moet het vergelijken met corona, maar dan voor dieren. Eén verkeerde stap en je hebt een kettingreactie.”

In de afgelopen maand zijn maar liefst 3600 kalveren uit Brandenburg, Duitsland, naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn verspreid over meer dan 125 bedrijven in ons land. Hoewel minister Wiersma van Landbouw benadrukt dat er momenteel geen aanwijzingen zijn voor besmettingen in Nederland, nemen de zorgen toe. „Het voelt alsof we op een tikkende tijdbom zitten,” aldus een boer uit Overijssel die anoniem wil blijven.

De Nederlandse overheid heeft voorzorgsmaatregelen ingesteld:

  • Afvoerverbod voor vleeskalveren.
  • Bezoekverbod voor bedrijven, met uitzondering van dierenartsen.
  • Strikte hygiënemaatregelen, alsof er al sprake is van een uitbraak.

De MKZ-crisis van 2001 leidde tot de ruiming van 300.000 dieren. Het was een rampzalige periode waarin boeren niet alleen hun dieren, maar ook hun vertrouwen in de overheid verloren. Deze keer moet het anders, vindt Schakel. „Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Geen gesleep met beesten, geen smoesjes. Dit gaat om meer dan een bedrijf; het gaat om een sector, om onze toekomst.”

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

Hoewel minister Wiersma snel heeft gereageerd met voorzorgsmaatregelen, blijft het de vraag of Den Haag alert genoeg blijft. De landbouwsector is al vaker teleurgesteld in het gebrek aan daadkracht vanuit de politiek. „We hebben geen tijd voor pappen en nathouden,” aldus een boze kalverhouder. „Als de overheid dit niet serieus neemt, zijn de gevolgen niet te overzien.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten