Het zou een dag van nationale vreugde moeten zijn voor elke natuurliefhebber: de aanleg van windparken op de Noordzee wordt ernstig belemmerd door een schrijnend tekort aan diepzeehavens. Dit onverwachte nieuws komt als een zegen voor de bedreigde flora en fauna in onze prachtige Noordzee, die nu mogelijk gespaard blijven van de ecologische ravage die dergelijke projecten met zich mee brengen. De ironie wil dat de klimaatindustrie, die zich zo graag opwerpt als redder van onze planeet, nu tegen haar eigen grenzen aanloopt. Door een gebrek aan infrastructuur kunnen de gigantische installatieschepen en de almaar hoger wordende windturbines niet meer worden ondergebracht in de bestaande havens. Volgens Peter van de Meerakker, directeur van Zeehaven IJmuiden in
de Telegraaf, is havencapaciteit het grote knelpunt. En dat terwijl de vraag naar offshore windparken toeneemt, stuiten de ontwikkelaars op een afnemend aanbod van geschikte haventerreinen.
De situatie wordt nog nijpender doordat de gevestigde havens zoals Rotterdam, Vlissingen en de Eemshaven uit hun voegen barsten. Dit heeft geleid tot het ambitieuze project Energiehaven, waarbij men een diepzeehaven wil aanleggen in de Averijhaven, nabij IJmuiden. Dit project, dat maar liefst €65 miljoen aan steun nodig heeft, loopt echter vast op financiële haalbaarheid.
Hier komt het nieuwe centrumrechtse kabinet om de hoek kijken, dat voor een haast onmogelijke taak staat om te bezuinigen terwijl er om miljoenensteun wordt gesmeekt. Dit scenario plaatst hen voor een dilemma: investeren in verdere industrialisatie van onze zeeën of prioriteit geven aan behoud van natuur en verantwoordelijk budgetbeheer?
Laten we duidelijk zijn: de geforceerde push naar windenergie op zee is niet zonder gevolgen. De impact op het mariene leven, van verstoring van migratieroutes tot de dreiging van geluidsoverlast, kan niet langer genegeerd worden. Het feit dat deze industriële kolossen mogelijk een pas op de plaats moeten maken, biedt een broodnodige adempauze voor heroverweging van onze energiestrategieën.
Artikel gaat verder onder de Nieuwsbrief-oproep: word lid van onze Nieuwsbrief, gratis en voor niets, om CENSUUR van het KARTEL tegen te zijn. Ze willen ons ten koste van alles slopen. Maar als je lid wordt van onze gratis Nieuwsbrief kunnen we jou ALTIJD bereiken!
Dus ja, terwijl de
industrie en sommige politici dit misschien zien als een tegenslag, is het in werkelijkheid een kans. Een kans om te heroverwegen hoe we energie opwekken zonder onze kostbare natuurlijke habitats op te offeren. Het is tijd om een balans te vinden die echte duurzaamheid garandeert, niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties na ons. Flora en fauna van de Noordzee, vier uw tijdelijke overwinning.