Een meerderheid van de volgers van Federatie Indische Nederlanders (FIN) wil dat het bestuur van het Comité 4 en 5 mei aftreedt vanwege de toevoeging van de "koloniale oorlog in Indonesië" aan het memorandum tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dit blijkt uit een opiniepeiling van FIN, waarbij 73 procent van de respondenten aangaf dat het bestuur weg moet. Op Twitter is men nog pessimistischer gestemd, waarbij ruim 87 procent vindt dat het Comité beter kan vertrekken.
Het Comité heeft voor het tweede jaar op rij de "koloniale oorlog in Indonesië" en "alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers" aan het memorandum toegevoegd, waaronder ook Indonesiërs die vochten voor de toenmalige vijand, waaronder Bersiap-oorlogsmisdadigers. Dit heeft geleid tot verontwaardiging bij veel (Indische) Nederlanders, die tijdens zowel de Tweede Wereldoorlog als de daaropvolgende Bersiap zwaar hebben geleden onder Indonesische terreur.
Uit de beantwoording van Kamervragen blijkt dat het Comité 4 en 5 mei de Nationale Dodenherdenking "zelfstandig" heeft aangepast en daarover vooraf geen overleg heeft gevoerd met slachtoffers, nabestaanden of veteranen. Opvallend is dat het comité de aanpassing slechts enkele minuten voor de herdenking bij de NOS heeft bekendgemaakt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De kritiek op het Comité 4 en 5 mei blijft aanhouden, met veel (Indische) Nederlanders die vinden dat Nederlandse slachtoffers tijdens de twee minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking gedwongen worden om hun voormalige Indonesische beulen te herdenken. Wij verwachten niet dat het bestuur van het Comité 4 en 5 mei zal opstappen. Dit bestuur staat het namelijk ook toe dat in sommige gemeenten in het land ook gevallen Duitse militairen en NSB'ers worden herdacht. Te absurd voor woorden.