KNMI: Winters in Nederland worden steeds korter, één winterse dag per jaar minder door klimaatverandering

Binnenland01 feb 2023, 15:30
Hoera! Het KNMI laat weten dat door de opwarming van de aarde de winters in Nederland steeds korter worden. Gemiddeld verliezen we één winterse dag per jaar door klimaatverandering.
Peter Siegmund, klimaatspecialist bij het KNMI laat weten dat de strenge winterse temperaturen veel minder vaak voorkomen. Volgens Siegmund hebben we momenteel 28 dagen minder kou dan 30 jaar geleden. Daarmee worden de winters met één dag per jaar korter.
Siegmund heeft de temperaturen tussen 1961 en 1990 in de koudste maanden van het jaar gemeten en op een rij gezet. In de vergelijking die wordt gemaakt wordt duidelijk dat we normaal gezien gemiddeld 91 dagen koude dagen kennen in Nederland, inmiddels zijn dat er nog 63 en daarmee wordt door het KNMI de conclusie getrokken dat we gemiddeld één koude winterdag per jaar hebben.
De strenge winters van een paar jaar geleden lijken door “klimaatverandering” dus, op mogelijk een enkele uitschieter na, verleden tijd te zijn. De kans dat we op korte termijn nog een Elfstedentocht zullen meemaken neemt ook steeds verder af en ook bepaalde skigebieden in Europa zijn door de opwarming van de aarde niet meer geschikt als wintersport locatie.
Nederland is helemaal niet bekwaam genoeg om fatsoenlijk om te gaan met winters weer. Het Openbaar Vervoer ligt al na enkele herfstbladeren volledig stil en ook na een beetje sneeuwval is het OV in Nederland een ramp. Ook zorgen korte, en minder strenge winters ervoor dat we in de wintermaanden minder vaak in de file staan en met de hoge gasprijzen is het maar goed dat de winters in Nederland steeds korter en minder streng worden.
De afgelopen maanden heeft het niet tot nauwelijks gesneeuwd in Nederland en op basis van de informatie van het KNMI is de verwachting dat we deze winter ook verder nog weinig sneeuw gaan zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten