IMK waarschuwt: Grote kans dat deel van coronaschuld aan Belastingdienst nooit wordt ingelost

Binnenland19 mei 2023, 20:00

Een aanzienlijk deel van de coronaschuld die nog openstaat bij de Belastingdienst zal hoogstwaarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Volgens Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK), bedraagt de openstaande schuld momenteel 16,5 miljard euro, waarvan naar schatting 1,5 tot 3 miljard euro definitief verloren zal gaan. Zo laat hij weten in gesprek met BNR.

Het IMK biedt hulp aan bedrijven op verzoek van gemeenten, de Belastingdienst of ondernemers zelf, om te bepalen of zij nog levensvatbaar zijn of beter kunnen stoppen. Hordijk merkt op dat er een groep ondernemers is die zich niet meldt, niet betaalt en ook geen enkele communicatie onderhoudt. Staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, heeft als doel gesteld dat het geld voor 13 juni moet zijn terugbetaald. Echter, de verwachting is dat deze groep ondernemers op die dag niet in staat zal zijn het geld terug te storten. "Op dat moment zullen we weten hoeveel geld er in ieder geval definitief verloren is gegaan," aldus Hordijk.

Hordijk schat dat het om ongeveer 60.000 ondernemers gaat. Daarnaast is er nog een grotere groep van 275.000 ondernemers die uitstel van betaling hebben gekregen. "Zij proberen maandelijks keurig af te lossen, maar dat lukt ook niet altijd. Hierdoor zal het totale bedrag alleen maar toenemen," voegt hij toe. Het exacte bedrag blijft echter moeilijk te voorspellen, aldus Hordijk. "Deze ondernemers hebben 60 maanden, soms zelfs langer, de tijd om de achterstand in te halen." Desalniettemin spelen zaken zoals hogere inkoopprijzen, stijgende energieprijzen en toenemende rentetarieven ook een rol. "Dit zijn allemaal uitdagingen waar ondernemers tegenaan kunnen lopen. De terugbetaling van de coronasteun moet uit de winst komen."

Hordijk benadrukt dat deze ondernemers geen grotere fout kunnen maken dan niets doen, stil blijven en geen contact opnemen. "Dit is jezelf verbergen voor het probleem." Hij voorspelt dat de Belastingdienst in zo'n geval, zelfs bij een last-minute mea culpa, zal aangeven dat er geen tijd meer is voor een betalingsregeling. Hij meent tevens dat de overheid vooraf kritischer had kunnen kijken naar de verstrekte steun. "We hebben de overheid regelmatig advies gegeven en verschillende plannen aangedragen om ervoor te zorgen dat niet levensvatbare ondernemingen geen steun zouden ontvangen."

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten