Gisteren is bekend geworden dat het kabinet er werkelijk voor kiest om het aantal boeren in Nederland gedwongen te inkrimpen. Onder het mom van 'stikstofbestrijding' gaan boeren uitgekocht worden en op andere manieren de vernieling in geholpen worden. Hun leven staat dus op zijn kop. Maar als een paar boeren demonstreren bij het huis van de verantwoordelijke minister gaat dat Kamerleden "te ver." Want dat is háár privésfeer.
Toen boeren vrijdag hoorden dat de boerenstand officieel kapotgemaakt gaat worden uit naam van de stikstof zijn een paar boze boeren naar de woning getogen van minister Christianne van der Wal. Daar aangekomen gingen ze vreedzaam demonstreren. Van der Wal sprak even met de boeren, maar trok zich terug toen ze zélf de sfeer grimmig vond worden. Ze voegde daar aan toe dat haar kinderen hoegenaamd op de bank zaten te trillen.
Kamerleden reageren boos op de actie van de boeren die doodsbang zijn dat zij binnenkort gewoon niet meer voor hun gezin kunnen zorgen en hun hele hebben en houden verliezen. Niet omdat de burger hun producten niet meer wil, maar omdat de politiek random besluit dat ze maar kapot moeten want stikstof.
"Volstrekt onacceptabel dat mensen politici thuis opzoeken. Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie," zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren over de protestactie.
Ook D66'er Jan Paternotte kan het allerminst waarderen. "Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie," zegt hij. "Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!"
Tenslotte laat zelfs BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zich horen. "Stop daar mee. Je zoekt mensen niet thuis op. Hoe boos je ook bent," stelt zij.
Hoewel politiek Den Haag de protestactie veroordeelt zijn er nogal wat gewone burgers die daar anders over denken. Die hebben er namelijk wél begrip voor. De populaire twitteraar Svennus legt bijvoorbeeld uit dat de boeren nu eenmaal het gevoel hebben dat ze echt in de verdrukking zitten.
"Je bedrijf, je in komen, je mentale gezondheid, je rechtvaardigheidsgevoel, je toekomst, je woning, je kapitaal, je dieren," schrijft hij. "Alles staat op het spel door een zooi ambtenaren die nog geen akker herkennen als ze er midden in staan."
"Dan lok je dit uit," gaat hij verder. "Ik kan het niet mooier maken."
In andere tweets stelt hij dat de boeren "zich prima gedragen," dus dat de woede nogal overdreven is. Ook vindt hij het nogal merkwaardig dat boeren feitelijk verteld wordt dat ze "binnen de lijntjes" boos moeten worden, en vooral niet op een manier die politici niet plezant vinden. Tenslotte zegt Svennus dat de boeren eigenlijk gewoon geen "andere manieren" meer hebben om hun onvrede te uiten.
Andere Twitteraars denken daar net zo over.
Ook ene Joël van Delden vindt de reacties vanuit de politiek vermakelijk. Hij geeft aan dat boeren van Den Haag alleen heel beperkt mogen demonstreren, en dan vooral ook nog eens op de manier waarop politici dat willen. Doen ze dat anders - door daadwerkelijk zichtbaar te zijn bijvoorbeeld - dan worden ze 'veroordeeld.'
Twitteraar Sander van Dam vindt de reacties vanuit de politiek hypocriet. Want, stelt hij, de politiek laat de boeren thuis ook niet met rust. Sterker nog, de politiek is heel bewust bezig om de boeren uit hun woning te jagen door middel van dat achterlijke stikstofbeleid.
En Marcus Pluijm stelt dat de politiek weliswaar stelt dat je het "niet persoonlijk" moet maken... maar dat het juist heel persoonlijk ís voor boeren, en dat dit komt door politici.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
De korte demonstratie verliep volkomen vreedzaam. De minister kreeg een nep-ontslagbrief aangeboden, en na wat praten en heen en weer gingen de boeren weer weg.
De afsluiter komt van Twitteraar (en reclameman en dichter Jan Bennink) die boeren terecht waarschuwt dat dit soort acties hen waarschijnlijk alleen maar in de problemen brengen, hoewel de woede wél te begrijpen is.