2026 dreigt voor Nederlandse gemeenten een financiële ravijn te worden waarbij ze tussen het aflopende oude financiële systeem van 2025 en het nieuwe dat in 2027 van kracht wordt, klem komen te zitten. Dit zogenaamde 'ravijnjaar' zorgt voor een gezamenlijk tekort van ruim 3 miljard euro, wat aanzienlijke druk uitoefent op de begrotingen van gemeenten die verantwoordelijk zijn voor cruciale diensten zoals jeugdzorg, woningbouw en armoedebeleid.
Politieke partijen roepen demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) dringend op om deze dreigende financiële kloof aan te pakken. "Elk jaar trekken gemeenten weer aan de bel", aldus SP-Kamerlid Nicole Temmink. "De minister, ooit wethouder in Rotterdam, weet als geen ander dat het realiseren van meer ambities niet mogelijk is zonder voldoende financiële middelen."
Het debat over deze kwestie staat gepland voor later vandaag, waarin minister De Jonge de gelegenheid krijgt om zijn standpunt uiteen te zetten. Eerder besloot de Tweede Kamer dit onderwerp als controversieel te bestempelen, wat betekent dat het huidige kabinet zich er niet meer mee zal bemoeien en het overlaat aan de volgende ministersploeg.
De financiële situatie van gemeenten is een kritische kwestie die niet genegeerd kan worden. De gemeenten dragen immers de verantwoordelijkheid voor talloze essentiële diensten die direct van invloed zijn op de kwaliteit van leven van de inwoners. De dreiging van een financiële ramp in 2026 brengt de stabiliteit van deze diensten in gevaar en kan leiden tot aanzienlijke gevolgen voor de burgers. Minister Hugo de Jonge heeft de laatste jaren een spoor van vernieling achter gelaten, dan kan dit – met het einde van dit kabinet hopelijk in zicht – er ook nog wel bij.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.