Inwoners van steden langs de IJssel, waaronder Deventer, houden angstvallig hun adem in terwijl het waterpeil in de rivier blijft stijgen. Bewoners langs de rivier volgen nauwlettend de situatie, aangezien delen van de kade al onder water staan. Om te voorkomen dat de stad overstroomt, zijn zandzakken strategisch geplaatst, een maatregel die nu genomen wordt ondanks dat overstromingen hier niet ongebruikelijk zijn.
Vanmorgen bereikte het waterpeil in Deventer 6,21 meter, waarbij het kritieke punt van overstroming op 6,30 meter ligt. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt de snelheid waarmee het water stijgt, soms wel met een centimeter per uur. Noodplannen zijn gisteren al in gang gezet, aangezien het water sneller steeg dan verwacht. Inwoners in de nabijheid van het water hebben ook zelf voorzorgsmaatregelen genomen door zandzakken voor hun huizen te plaatsen.
De woordvoerder erkent de moeilijkheid om te voorspellen of een daadwerkelijke overstroming zal plaatsvinden en geeft aan: "Als het gebeurt, zal dat niet vandaag, maar morgen zijn." De onzekerheid hangt samen met de hoogwaterpiek in de Rijn bij Lobith, waar gemeten wordt hoeveel water Nederland binnenstroomt. Zodra deze piek 14,70 meter boven NAP bereikt, heeft het gevolgen voor andere rivieren in het land. De stand bij Lobith was vanochtend 14,47 meter.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het is te hopen dat de situatie niet escaleert, al is het maar om te voorkomen dat figuren zoals Frans Timmermans de situatie weer aangrijpen om klimaatverandering te associëren met het mogelijke leed van deze mensen. De eerste extreem-linkse idioten melden zich al op X om de hele situatie toe te schrijven aan PVV-stemmers. Hopelijk blijft de schade beperkt en wordt een herhaling van het scenario in Limburg voorkomen, al wordt gemeld dat de piek nog moet komen.