image 11
De Linkse Kerk krijgt eindelijk een kerk. Bron: Grok/X.com.

De Linkse Kerk krijgt letterlijk een altaar: een kathedraal voor duurzaamheidscultus

Binnenland16 jan , 12:00

Het is geen grap: er komt echt een linkse kerk. Letterlijk. Een duurzaamheidskathedraal, bedoeld om miljoenen bezoekers te trekken en hen te bekeren tot de nieuwe religie van de tijdgeest – duurzaamheid. Ondernemer Don Ritzen wil niets minder dan een ‘nieuw icoon’ bouwen dat symboliseert hoe we volgens hem zouden moeten leven. Een ‘verticaal bos’ of een andere groene toren moet het worden, een symbool van een toekomst waarin fossiele brandstoffen worden ingeruild voor een samenleving die draait om windmolens, zonnepanelen en deugpunten.

Het idee is dat dit gebouw de Eiffeltoren van duurzaamheid wordt, of misschien wel de Burj Khalifa van het klimaatbewustzijn. Maar waar die iconen oprecht de grandeur en prestaties van hun tijd vierden, lijkt deze nieuwe linkse tempel vooral te draaien om symboliek en het opdringen van een ideologie. Volgens Ritzen in het NRC moet het gebouw mensen inspireren om groener te leven. Hij wil dat bezoekers zeggen: “Holy fuck, er is echt iets aan de hand.” Nou, Don, dat zeggen we ook – maar waarschijnlijk niet om de reden die jij denkt.

Tot nu toe heeft Ritzen al 1,5 miljoen euro opgehaald bij rijke families en investeerders. Maar dat is slechts een fractie van de 250 miljoen euro die hij nodig heeft om dit project te realiseren. En hoewel hij claimt dat architecten met “visie” het ontwerp mogen bepalen, blijft de vraag: waar komt dit groteske gebouw te staan? Rotterdam? Zaandam? Of misschien Amsterdam, de hoofdstad van de deugcultuur?

Het is geen verrassing dat Ritzen zijn plan baseert op ‘verticale bossen’ zoals die in Milaan of Utrecht. Deze groene torens zijn prachtige PR-stunts, maar in werkelijkheid alleen toegankelijk voor een selecte groep mensen die het zich kunnen veroorloven om daar te wonen. Nu wil hij een gebouw dat voor iedereen toegankelijk is, maar hoe groen en duurzaam is een gebouw dat honderden miljoenen kost en waarschijnlijk gebouwd wordt met ‘veel cement en glas’, zoals hij zelf toegeeft?

Om dit droomproject vorm te geven, organiseert Ritzen een wedstrijd onder architecten met een prijzenpot van 250.000 euro. Grote namen als Ben van Berkel en Aric Chen zullen in de jury zitten, want het moet natuurlijk een prestigeproject worden. Maar waar blijven de gewone burgers in dit verhaal? Wat hebben zij aan een ‘duurzaamheidskathedraal’ als het echte probleem zit in de betaalbaarheid van energie en de groeiende kloof tussen arm en rijk?

Het is duidelijk: dit gebouw is bedoeld om een ideologie te verspreiden, niet om echte problemen op te lossen. Het is een altaar voor de linkse kerk, waar duurzaamheid wordt verheven tot een dogma en kritiek wordt afgedaan als ketterij. Ondertussen blijven de echte uitdagingen – zoals betaalbare energie en praktische oplossingen voor klimaatverandering – op de achtergrond.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

Als je echt iets wilt doen voor de samenleving, investeer dan in praktische en haalbare oplossingen die iedereen ten goede komen. Maar laten we eerlijk zijn: een duurzame tempel voor de elite zal weinig veranderen aan de echte problemen waarmee gewone mensen dagelijks worstelen. Dit is geen icoon van vooruitgang, maar een symbool van de disconnectie tussen de linkse elite en de rest van de samenleving. En dat is het echte probleem.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten