De aanval op vuurwerk door De Telegraaf en andere media gaat onverminderd door. Het doel? Een vuurwerkverbod. Om dit te bereiken, proberen ze zogenaamde 'horrorverhalen' van artsen te gebruiken om hun zaak te staven. Maar laten we niet vergeten dat vuurwerk een oude traditie is, die al eeuwenlang wordt gebruikt om het nieuwe jaar te vieren en om te genieten van het prachtige licht- en kleurespectakel.
Volgens De Telegraaf zijn er tijdens de jaarwisseling zeventien slachtoffers met oogletsel door vuurwerk binnengebracht in het Oogziekenhuis Rotterdam. Oogarts Tjeerd de Faber noemt het zelfs "een ouderwetse horrornacht". Maar laten we eerlijk zijn, elk jaar komen er slachtoffers door vuurwerk. Sommige mensen gebruiken het op een verantwoordelijke manier, terwijl anderen zich niet aan de regels houden en het op een gevaarlijke manier gebruiken. Maar moeten we daarom meteen het hele vuurwerkverbod invoeren?
Absoluut niet. In plaats van meteen te roepen om een vuurwerkverbod, moeten we maatregelen nemen die ervoor zorgen dat de veiligheid van de mensen zoveel mogelijk gewaarborgd wordt terwijl onze oude tradities tegelijkertijd in ere gehouden worden. Daarbij is het natuurlijk ook van belang om onderscheid te maken tussen knalvuurwerk en siervuurwerk. Het eerste is echt niet te vergelijken met het tweede. Dat betekent niet dat we het knalvuurwerk helemaal moeten verbieden, maar wel dat we duidelijke regels moeten stellen voor het gebruik ervan. Bijvoorbeeld door strengere boetes te geven voor het gebruik van vuurwerk op onveilige manieren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is belangrijk om te onthouden dat vuurwerk een oude traditie is, die nog steeds door velen met veel plezier wordt gevierd. Laten we daarom niet toegeven aan de roep om een vuurwerkverbod, maar in plaats daarvan samenwerken om ervoor te zorgen dat vuurwerk op een veilige en verantwoorde manier gebruikt kan worden, zodat iedereen kan genieten van deze oude traditie.