vleesburgers wormenburgers

10 redenen waarom het Plakkaat van Verlatinghe Koningsdag verpulvert

Binnenland22 apr , 17:00
Oranje tompoucen vreten op Koningsdag is leuk voor wie van oranjesuiker en plat bier houdt, maar zegt bar weinig over waar Nederland echt voor staat. Wil je een nationale feestdag die vrijheid, lef en historisch besef ademt? Dan is 26 juli—de dag van het Plakkaat van Verlatinghe (1581)—onze ultieme kandidaat. Toen wierpen we een buitenlandse tiran af en gaven we de wereld een lesje volkssoevereiniteit. Wat volgt zijn tien messcherpe redenen waarom dát moment onze échte Nationale Dag moet worden.

1. Vrijheid boven bloedlijn

Het Plakkaat markeert het moment waarop Nederlanders kozen voor zelfbeschikking en een eind maakten aan buitenlandse heerschappij. Een Nationale Dag hoort te draaien om collectieve vrijheid, niet om de geboortedag van één vorst.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

2. Een juridisch precedent van rebellie

In 1581 werd zwart‑op‑wit gezet dat een volk z’n vorst mag afdanken als die rechten schendt. Dat principe – regeren bij gratie van het volk in plaats van God – is revolutionair en vormt de basis van onze latere Grondwet.

3. Historisch zelfrespect

Het Plakkaat inspireerde zelfs de Amerikaanse Declaration of Independence. Toch weet de gemiddelde Nederlander er niets van. Een feestdag op 26 juli dwingt scholen en media eindelijk onze republikeinse roots uit te lichten.

4. Echte nationale eenheid

Royalisten én republikeinen kunnen zich vinden in een vrijheidsfeest; Koningsdag verdeelt. Het Plakkaat symboliseert gezamenlijk verzet tegen onderdrukking, ongeacht politieke kleur.

5. Af van de oranje‑koopjeskermis

Koningsdag is verworden tot bier, plastic brillen en wegwerp‑prullaria. Een Plakkaat‑dag nodigt uit tot herdenken, debatteren en vieren – zonder containers vol oranje rommel.

6. Herwaardering van de Republiek

Voor 1815 waren we een republiek die de wereldzeeën beheerste. Door 26 juli centraal te stellen, eren we die zelfbewuste traditie in plaats van een relatief jonge monarchie.

7. Minder belastinggeld aan protocol

Geen peperdure beveiligingsoperaties, hofauto’s en staatsbanketten. Een burger‑gecentreerde feestdag scheelt miljoenen, die elders nuttiger besteed kunnen worden.

8. Internationaal icoon van durf

Dat kleine Nederland ooit een koning wegstuurde, maakt indruk. 26 juli kan, net als 4 juli in de VS, uitgroeien tot een wereldwijd symbool van volkssoevereiniteit.

9. Jaarlijkse reality‑check over burgerrechten

Een Plakkaat‑dag leent zich voor debatten over persvrijheid, privacy en overheidsmacht. Zo houden we onze leiders scherp – precies wat het Plakkaat beoogde.

10. Een volwassen nationaal narratief

Feesten rond erfelijkheid hoort bij absolute monarchieën. Door ons onafhankelijkheidsdocument te vieren tonen we dat Nederland een moderne, kritische democratie is die z’n eigen koers vaart.

Confetti

Een Nationale Dag hoort te laten zien wie we écht zijn. Dat is niet de adoratie van een kroon, maar het collectieve lef een tiran te dumpen. 26 juli – de geboortedag van onze vrijheid – verdient de confetti, het vuurwerk en de vlag op elk balkon. Durven we dát verhaal centraal te zetten?
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten