Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houden ze zich niet alleen bezig met ziekten, gezondheidsrisico's en beleidsadviezen, maar ook met gekwetste gevoelens. Zij gaan nu coronavarianten aanduiden met letters uit het Griekse alfabet, zodat er geen stigmatisering plaatsvindt. Dat meldt Het Parool. Mensen moeten kennelijk bijna huilen als er een coronavariant wordt ontdekt in hun land, want dan worden ze geassocieerd met die variant. Zo hebben de Chinezen het bijvoorbeeld nog altijd moeilijk met de kwetsende en stigmatiserende uitspraken van de voormalige Amerikaanse president Trump, die het 'the China virus' noemde. En nu de Indiase variant overal opduikt is het de beurt aan de Indiërs om in de slachtofferrol te kruipen. Hun regering maakte daar al een punt van. Over de Britse variant hoor je dan weer niemand klagen, maar dat zijn dan ook niet zulke aanstellers.
De
WHO heeft het geklaag van de Indiase (en natuurlijk de Chinese) regering aangehoord, waardoor ze nu tot naamsverandering over zijn gegaan. "Een land is mogelijk sneller bereid een nieuw ontdekte variant te rapporteren als die niet de naam van dat land krijgt", is de redenering (via Het Parool).
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Deze beslissing van de WHO lijkt meer op een poging om de aandacht af te leiden van het onderzoek naar de oorsprong van het virus, dan om stigmatisering tegen te gaan. Geen enkel land heeft namelijk echt last van het feit dat er een variant naar ze is vernoemd, op één land na. Het land waar het allemaal begon.