Jongeren zijn massaal aan het vereenzamen als gevolg van het gevoerde beleid in de coronacrisis. Het gaat nog grote psychologische en daardoor ook maatschappelijke problemen opleveren, waarschuwt een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Nog meer bewijs dat het kabinet écht de verkeerde weg is ingeslagen.
Uit een studie van de Universiteit Maastricht blijkt dat steeds meer jongeren serieuze geestelijke problemen ontwikkelen. Niet doordat ze getroffen zijn door Covid-19 en dat virus hun hersenen beïnvloedt, of iets dergelijks, maar doordat ze door het draconische wanbeleid van het kabinet geen contact meer hebben met leeftijdsgenoten.
Universitair docent Daan Westra zegt tegen De Telegraaf dat voor de uitbraak van corona eenzaamheid de samenleving al 2 miljard euro aan zorgkosten per jaar kostte. Maar dat gaat door de lockdownmaatregelen de komende jaren ongetwijfeld nog veel hoger uitvallen, vreest hij. Want hoewel het aantal volwassenen met ernstige depressies niet toeneemt kan datzelfde helaas niet gezegd worden over jongeren. Zij lijden er wel op grote schaal onder en dealen steeds vaker met serieuze geestelijke problemen.
"Dat is zorgwekkend in het licht van de huidige maatregelen, die vooral jongeren hard raken," zegt Westra daarover. Het is daarom cruciaal om juist voor deze groep te kijken wat binnen de maatregelen wel kan en hoe we kunnen voorkomen dat ze geïsoleerd raken en zich eenzaam of zich nog eenzamer gaan voelen."
Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, wil dat er daarom een soort van "mentaal steunpakket" komt. Net zoals dat er een economisch steunpakket is. Nu kunnen ondernemers Spigt vertellen dat als dat mentale pakket net zo nuttig zal zijn als het economische pakket: jongeren zullen er weinig tot niets aan hebben.
Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op op mijn Telegram-kanaal. Oh, en volg de MeWe-pagina (een fantastisch alternatief voor Facebook) van De Dagelijkse Standaard voor het laatste nieuws.
Maar belangrijker is dat er een heel andere oplossing voor de hand ligt: er hoeft niet extra geïnvesteerd te worden in geestelijke steun, of iets dergelijks. Weet je waar onze jongeren behoefte aan hebben? Aan gezelschap. Aan een sociaal leven. Aan vrienden.
Het probleem is dat de regerende VVD-bitterballen zelf geen enkele last hebben van de coronamaatregelen. Zij gaan met regelmaat naar de Tweede Kamer ‒ essentieel beroep, natuurlijk! ‒ en kunnen daar heerlijk à la carte eten in het enige Nederlandse restaurant dat nog open is (!).
Ondertussen verpieteren onze jongeren, worden onze kinderen klinisch depressief, en ontwikkelen ze voor de goede orde ook nog even eetstoornissen waarvan ze mogelijk jaren en jaren last houden. En dat allemaal omdat het kabinet persé dit wanstaltige coronabeleid wil voortzetten.