Donald Trump speelt een spel met de EU. Foto: Rabbittose / Shutterstock.com

Trump: China moet leveren of bloeden – 125% strafheffing is pas het begin

Buitenland16 apr , 5:38

President Donald Trump heeft een keihard economisch offensief tegen China gelanceerd. In een verklaring die dinsdag werd voorgelezen door Witte Huis-woordvoerder Karoline Leavitt, maakte Trump duidelijk dat het tijdperk van Amerikaanse concessies definitief voorbij is. “The ball is in China’s court,” luidt het begin van zijn boodschap. China moet leveren, niet andersom.

Trump draait hiermee het script volledig om. Waar vorige Amerikaanse regeringen nog uit angst en afhankelijkheid met China onderhandelden, stelt Trump: de VS heeft geen deal nodig – China wel. En die boodschap onderbouwt hij met een ongekende tariefverhoging: 125% op Chinese importproducten, per direct van kracht.

“China needs to make a deal with us”

Leavitt liet er geen twijfel over bestaan. In de verklaring van Trump werd benadrukt dat er “no difference between China and any other country” is – behalve dan dat China “much larger” is en “wants what we have – what every country wants: The American consumer.”

Of, zoals Leavitt het namens Trump scherp samenvatte: “They need our money.

Deze woorden vormen de kern van Trumps economisch nationalisme. Jarenlang werd Amerika door China uitgekleed: met oneerlijke handelspraktijken, intellectueel eigendomsroof en dumpprijzen werd de Amerikaanse industrie systematisch ondermijnd. Nu draait Trump de rollen radicaal om. China is de vragende partij geworden.

125% importtarief: economische dreun voor Peking

Vorige week voegde Trump onmiddellijk de daad bij het woord. Via zijn Truth Social-account kondigde hij een ongekende tariefmaatregel aan. “I am hereby raising the Tariff charged to China by the United States of America to 125%, effective immediately,” schreef hij.

Deze strafheffing komt als directe reactie op de verwaarlozing van internationale handelsnormen door China. Trump gaf in zijn bericht aan dat China een fundamenteel gebrek aan respect toont voor “the World’s Markets” – en dat is voor hem onacceptabel.

Daar bleef het niet bij: landen die zich niet tegen de VS keren, maar bereid zijn tot eerlijke onderhandelingen, krijgen van Trump een tijdelijke “90-day pause” én een “substantially lowered Reciprocal Tariff during this period.

Einde van de globalistische naïviteit

Wat Trump hier doet, is niets minder dan een breuk met het hele globalistische model dat het Westen decennialang gegijzeld hield. Onder het mom van “vrije handel” werden markten geopend, fabrieken gesloten en technologie uitgeleverd – vaak rechtstreeks aan China. Het resultaat? Westerse landen verloren hun industriële slagkracht, terwijl China uitgroeide tot economische supermacht met totalitaire trekken.

Trump legt nu de bijl aan de wortel van dat systeem. Geen open deuren meer voor communistische roofhandel. Geen genade voor een regime dat onderdrukt, manipuleert en saboteert.

En, belangrijker nog: Trump laat de wereld zien dat er wél een alternatief is. Dat je een vrije economie kunt verdedigen zónder jezelf te laten uitkleden.

Europa moet kiezen – buigen of vechten

De grote vraag is nu: wat doet Europa? Want ook hier worden onze markten overspoeld met Chinese producten die met staatssteun zijn gefabriceerd. Ook hier worden bedrijven ondermijnd, wordt infrastructuur stilletjes opgekocht en groeit de economische afhankelijkheid van een totalitair regime.

Trump maakt duidelijk dat dat niet langer geaccepteerd wordt. Hij herinnert het Westen eraan dat vrijheid en soevereiniteit verdedigd moeten worden – ook economisch. En dat wie blijft buigen voor China, vroeg of laat de prijs betaalt.

De klok tikt voor Peking

Trump heeft de bal ondubbelzinnig bij China gelegd. Zijn boodschap is helder: “China needs to make a deal with the United States of America.” En wie denkt dat de VS nog uit zwakte zal onderhandelen, komt bedrogen uit.

De tijden van slappe kniepolitiek zijn voorbij. De Amerikaanse consument is niet langer een trofee voor communistische roofstaatpraktijken – maar een krachtig wapen in handen van een president die begrijpt hoe macht werkt.

De klok tikt. En dit keer tikt hij voor China.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten