Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) is te spreken over de onderwijsstaking van het onderwijsveld die vandaag het kabinet oproepen om structurele investeringen in het Nederlandse onderwijs te doen, maar Baudet stelt ook een voorwaarde. De FVD'er wil dat er "een cultuuromslag" plaatsvindt in het onderwijs, via GidsTV.
Vandaag staken leraren omdat zij van mening zijn dat het onderwijs 'kind van de rekening' is en hierdoor de klassen in omvang toenemen terwijl er steeds minder docenten beschikbaar zijn. Hierdoor stijgt de werkdruk en krijgt niet iedere leerling de aandacht die hij/zij nodig heeft.
Baudet kan zich vinden in de omroep voor meer structurele investeringen in het onderwijs, maar verwacht daarvoor wel iets in de plaats. De koehandel die Baudet daarom voorstelt is dat er een "cultuuromslag" moet plaatsvinden.
Alvorens zo'n cultuuromslag kán plaatsvinden is het van belang de huidige cultuur binnen het onderwijs te definiëren. Dat is natuurlijk knap lastig. Vaak verschilt dit van school tot school en is de 'klascultuur' ook grotendeels afhankelijk van de docent die voor de klas staat.
Wellicht dat Baudet bedoelt dat het onderwijs minder 'politiek vooringenomen' moet zijn en er méér aandacht aan diversiteit van ideeën moet worden geschonken. Dat zou m.i. een begrijpelijke 'cultuuromslag' zijn. Hoe het onderwijsveld zelf kijkt naar de eigen 'cultuur' en of zij ook daadwerkelijk bereid zijn "een cultuuromslag" te realiseren is onduidelijk. Ongetwijfeld dat er met een flinke zak geld gemarchandeerd kan worden.