Het oliebedrijf Koninklijke Shell wordt al enige tijd aan het lijntje gehouden door Milieudefensie vanwege een 'klimaatrechtzaak'. Het bedrijf moet volgens de eisers van Milieudefensie stoppen met het gebruik en verkoop van fossiele brandstoffen. Via de rechtszaak hoopt Milieudefensie te kunnen afdwingen dat Shell haar CO2-uitstoot vermindert. De natuurorganisatie wil dat Shell in 2030 de uitstoot met ten minste 45% heeft verminderd, via IEX. Of het realistisch is dat een oliebedrijf haar CO2-uitstoot reduceert met 45% in 11 jaar tijd weten we niet, daarvoor zou een grondige analyse moeten worden gedaan van de beschikbare technologie om daarmee tot zo'n reductie te komen en moeten eveneens de kosten en baten daarvan worden onderzocht.
Wel is het waarschijnlijk dat het aandeel van Shell in de brandstofmarkt voor automobielen sowieso zal afnemen, nu
de elektrische auto fiscaal aantrekkelijker is. Als Shell door deze gesubsidieerde beweging een deel van haar marktaandeel verliest, dan zal de CO2-uitstoot van Shell automatisch ook dalen. Immers krimpt het bedrijf dan qua omvang.
Volgens Shell zijn de klimaateisen van Milieudefensie ongefundeerd en "juridisch onhoudbaar". Shell is het naar eigen zeggen wel eens met Milieudefensie dat
klimaatverandering inderdaad een risico is voor veel gemeenschappen wereldwijd, maar is Shell tevens van mening dat zij daarvoor niet de volledige verantwoordelijkheid kan dragen. Wat het oliebedrijf wel bepleit is het volgende:
"Wat echt bijdraagt aan verandering is effectief overheidsbeleid, investeren in technologie en het veranderen van consumentengedrag. Wij willen onze rol spelen door onze eigen uitstoot aan te pakken en klanten te helpen hun uitstoot te verminderen."
Vooral het punt over 'consumentengedrag' is erg goed.
De meeste uitstoot van CO2 wordt natuurlijk veroorzaakt door bedrijven, maar die bedrijven stoten dit alleen uit omdat individuele burgers graag consumeren. Zouden consumenten ervoor kiezen minder vaak te vliegen, minder decadent te eten of elektronica aan te schaffen, dan zou de uitstoot van grote bedrijven fors krimpen. De wereldeconomie ook overigens.