Het immer solidaire Nederland krijgt het 'niet voor elkaar' om mensen die echt hulp verdienen, daadwerkelijk te helpen. Voor ex-kankerpatiënten wordt het steeds moeilijker om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hartstikke sneu natuurlijk en ongehoord dat dit kan in een 'gaaf land' zoals Nederland. Hoezo levert dit zo veel problemen op? De NFK, de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntorganisaties, verzoekt de Tweede Kamer om haar wetgeving aan te passen. Ze hopen dat ex-kankerpatiënten zo niet worden beoordeeld op hun medisch verleden en daardoor niet van alles worden buitengesloten.
Bij de meeste
hypotheken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te hebben, maar als ex-kankerpatiënten hier niet aan kunnen komen belanden ze in een impasse. Geen verzekering, geen huis en een deprimerend vooruitzicht op de toekomst.
Zo worden mensen de rest van hun leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad", zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK. "Wij vinden dit onacceptabel. Door vroegtijdige ontdekking en betere behandelmogelijkheden zijn de overlevingskansen van mensen met kanker in de afgelopen decennia enorm gestegen. Dit betekent dat de groep mensen die met of na kanker leeft steeds groter wordt, en dus dat de groep die onverzekerbaar is meegroeit", voegt Broenland toe.
Enorm tragisch dat onze verzekeringswereld nog steeds 'draait' op misvattingen uit het verleden. Ook deze groep mensen verdienen het om normaal een verzekering te kunnen afsluiten, deze systematische discriminatie slaat natuurlijk nergens op.
Uit statistieken blijkt dan ook dat ex-kankerpatiënten steeds ouder worden, ook worden ze steeds ouder en 'schoon' - dus zonder 'kunstmatig' in leven te worden gehouden. Het is goed dat de NFK aanklopt in Den Haag. Ons parlement zal zich hier over moeten buigen om te kijken wat er precies moet worden veranderd om deze groep niet compleet buiten te sluiten.