De Sociaal-Economische Raad (SER) komt met het geniale advies om de twaalf grootste industriële bedrijven in te laten zetten op CO2-reductie. Doen ze dat niet, dan moeten er boetes volgen! Die maatregelen zijn ook allemaal heel goed voor de werkgelegenheid, heel gek dat die bedrijven daar zelf niet op kwamen! Via de NOS.
Als belangrijkste adviesraad van de regering komt de SER dus met een vrij opmerkelijk voorstel, samen te vatten als: 'Doe wat ik zeg want het is goed voor je, anders volgen er boetes.' Altijd een sterk argument!
En op zich is het niet raar dat ze de twaalf grootste industriële bedrijven tot focus van hun advies maken (het is eerder gek dat de overheid dáár niet is begonnen met hun klimaatbeleidsmaatregelen). Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor 75 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.
Maar de manier waarop nu wordt geadviseerd, is totaal absurd. Er moeten weer 'koploperprogramma's' komen, waar het een soort competitie wordt tussen bedrijven in hoe snel ze CO2-uitstoot kunnen verminderen. Dat zou namelijk innovatie stimuleren. En om dat innoveren wat kracht bij te zetten, moet er natuurlijk ook een stok zijn om mee te slaan: heffingen! SER voorzitter Mariëtte Hamer zei in het NOS Radio 1 Journaal:
"Stel: de bedrijven hebben allemaal ouderwetse koelkasten, dan krijgen ze een boete. Als ze nou zorgen dat ze allemaal nieuwe koelkasten hebben staan, kunnen ze de uitstoot verminderen en die boete vermijden."
Met de toevoeging:
"Door het plan hoopt de SER dat Nederland een voorbeeldfunctie wordt voor andere landen in Europa."
Dit toont niet alleen aan dat de SER totaal geen idee heeft van waar die CO2 uitstoot nou vandaan komt bij die bedrijven maar ook dat, met dit soort voorbeelden, die bedrijven om ieder wissewasje beboet kunnen gaan worden.
Je moet er als industrie-gigant toch niet aan denken dat je bezig bent je hele proces klimaat- en milieuvriendelijker te maken en er dan zo'n inspecteur komt janken en boetes loopt uit te delen omdat je beeldschermen op kantoor niet op stand-by staan?
Pleit dan voor gesprekken over hoe die uitstoot bij die bedrijven het snelst teruggedrongen kan worden en ga niet muggenziften over koelkasten. Pleit überhaupt voor de focus van het klimaatbeleid op die bedrijven en niet voor elektrische auto's, warmtepompen en wat zonnepaneeltjes bij oma op het dak, als je weet dat 75 procent van de winst bij die bedrijven te halen valt!