Met nog maar tien dagen te gaan voor de verkiezingen van de Provinciale Statenverkiezingen wordt het steeds duidelijker welke kant het op gaat! Deze week zien we dat de partij van Baudet een flinke klapper maakt en in één keer de 'tweede partij' van het land te wordt: met 19 virtuele zetels, slechts vier achter de VVD! De PVV, PvdA, SP en CDA verliezen wederom.
De zogenaamde spanning die verschillende media tussen Baudet en Wilders signaleren zien we eigenlijk niet terug in de peilingen. Het lijkt erop dat de twee hun eigen achterban hebben gevonden. FvD pakt wel zetels bij de PVV weg, maar minder dan vroeger.
[caption id="attachment_221680" align="aligncenter" width="650"]Maurice de Hond van 10 maart 2019. Bron: Maurice de Hond." width="650" height="400" /> De peilingen van Maurice de Hond van 10 maart 2019. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
FvD is op twee belangrijke punten een 'light' versie van de PVV. Maar verder eigenlijk nauwelijks. Men maakt zich wel zorgen om migratie, maar de islam verwerpen ze niet als een religie. Er is ruimte voor godsdienstvrijheid. Tevens is de partij wel eurosceptisch, maar schuift de partij van Baudet de definitieve keuze voor of tegen een NEXIT nog even voor zich uit. Dat laatste is overigens heel begrijpelijk.
De PVV verliest deze week wel weer twee zetels. En dat wordt nu wel een vervelend patroon voor Wilders. Daarmee zakt de PVV samen met de PvdA terug naar het midden van het kiezersklassement. Verschil is wel dat de eerste al enkele maanden zetels verliest en nu dus op -5 staat sinds de verkiezingen van 2017. De PvdA verloor deze week wel zetels, maar staat nog steeds op +4 sinds de verkiezingen. De echte spanning vinden we dus terug tussen de top drie van de partijen.
Daar in de top is het FvD dat nu goede zaken doet en GroenLinks met één zetel voorbij streeft. Volgens Maurice de Hond is het 'voor het eerst sinds 2002 dat zoveel kiezers niet per se dezelfde keuze overwegen als bij de Tweede Kamerverkiezingen'. Dit biedt natuurlijk kansen voor alternatieve partijen om zich te bewijzen.
Dat kiezers nog niet zeker weten waar ze op stemmen zien we terug in de cijfers van de coalitie. CDA en D66 verliezen de helft van achterban en ook de VVD is ondertussen tien zetels kwijt. Waar de grootste partijen in 2002 nog 60% van de kiezers trokken daar is dat nu slechts 40%, aldus De Hond. Behalve de opmars van FvD zijn ook de regionale partijen het vermelden waard.
Ze halen samen onder de banier van de Onafhankelijke Senaatsfractie al 3 zetels op het niveau van de Tweede Kamer. Wellicht geen grote klapper, maar toch mogelijk één, twee of drie Senaatszetels die iets anders willen dan de anderen. Daarmee zullen ze een relevante onderhandelingspartner kunnen worden wanneer Rutte op zoek is naar een meerderheid.