'Nederland is een gaaf land' en 'Nederland is als een vaasje'. Het waren in beide gevallen woorden van premier Mark Rutte. Ze impliceren absolute toewijding aan Nederland en het Nederlandse volk, maar als we de krantenkoppen lezen en zien wat er gaande is dan zakt de moed je in de schoenen. Vooral als je leest dat er 11.000 jongeren tot 27 jaar dakloos zijn, dan schrik je. Minister Koolmees heeft hulp beloofd. Rijkelijk laat kom de Rijksoverheid weer aanzetten. Zoals de overheid altijd rijkelijk laat is. Maar dat is het mooie aan democratie, dat problemen pas worden opgelost als ze veel erger zijn geworden. Dat contrasteert zo lekker.
Volgens schattingen zijn zo'n
11.000 jongeren dakloos en dat is ruim 1/3 van alle
daklozen! Het gaat dus overduidelijk niet zo goed in dit land. En het aantal jongeren dat dakloos is, is
verdubbeld in de afgelopen jaren.
Alle hens aan dek dus voor deze jongeren en ook voor de politiek. De divisie aan jonge daklozen zou overigens wel werk kunnen vinden bij het
dienstplichtregiment van Sybrand Buma (CDA). Daar kunnen ze naar hartenlust marcheren, drummen, met vlaggen rondlopen en in bossen kamperen, legaal zelfs. En werken aan discipline.
Maar of deze oplossing ook gewenst is door de jonge daklozen weten we niet. We weten eigenlijk helemaal niet veel van ze. Het gaat vooral om schattingen en wie ze zijn, wat ze doen weten we niet. Volgens de directeur van het Leger des Heils, Cornel Vader, zijn de cijfers niet betrouwbaar en zijn er 'ondertussen veel meer jongeren dakloos geworden'.
Maar aangezien deze trend al jaren gaande is, is het ook de vraag waarom het kabinet nu pas komt met maatregelen? Weet het kabinet wel waarom deze trend bestaat? In ieder geval is het een veeg teken als een jonge generatie Nederlanders opgroeit zonder dak boven het hoofd.
Het zegt veel over het niveau waarnaar het land is afgegleden in de afgelopen jaren. Je gaat je ook afvragen waar de prioriteiten nu precies liggen van het kabinet. Bij het Nederlandse volk en haar jonge daklozen? Of bij het aanbieden van huisvesting voor vluchtelingen uit een oorlogsgebied 5.000 kilometer verderop?
Als men nog zoekt naar huisvesting voor deze jongeren, het schijnt dat er behoorlijk
wat Syriërs binnenkort weer naar huis gaan.