Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft vandaag ongetwijfeld de lachers op zijn hand. Of op z'n minst de cynici die het toneelstuk van de Nederlandse politiek al langere tijd aanschouwen. Volgens Segers wordt het namelijk tijd dat de politiek haar beloftes nakomt. Daartoe dringt hij zijn collega's aan. Ja, zo zegt hij: 'het nakomen van beloftes ging nog wel eens mis'. Oh, echt waar? Verder stelt hij dat het tijd is om aan de mensen te laten zien 'dat ze het beter gaan krijgen'. Dan verwacht je dus een mooie belastingverlaging waar iedereen van kan profiteren. Maar nee, te vroeg gejuicht! Er zijn namelijk andere begunstigde groepen die voorrang hebben op 'het beter krijgen'.
Het kabinet gaat namelijk 6 miljard euro investeren in de publieke sector. Nu is dat broodnodig:
de politie rammelt aan alle kanten. Zelfs zo ver dat er twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van de misdaadcijfers.
En ook
de zorg heeft flinke klappen gehad. En ten slotte hebben we nog Defensie, waar eigenlijk nauwelijks iets meer over is en dat moet worden aangevuld met
10.000 nieuwe soldaten, die momenteel
geen barak boven het hoofd hebben. Echter zijn ook
de barakken kapot, dus die moeten eerst worden vervangen. Achterstallig onderhoud, het is duurder dan je denkt.
In ieder geval gaat daar het Geld van Segers naartoe. Want 'iedereen moet erop vooruitgaan'. Nou niet iedereen dus, maar slechts bepaalde begunstigde groepen. Goed, Segers is optimistisch. Maar hij stelt ook concrete KPI's voor zo lezen we op
NOS.nl.
Dat is mooi, want dat maakt het eenvoudiger om de politiek volgens haar eigen maatstaven te beoordelen. Volgens Segers faalt de politiek als er 'geen pensioenakkoord' en 'geen Klimaatakkoord' komt tegen het einde van het jaar. Dat betekent dat men dus nog 9 maanden de tijd heeft.
Aangezien het terugschroeven van een belastingmaatregel
1 - 2 jaar duurt terwijl het opkopen van aandelen Air France-KLM slechts twee weken duurt, is het de vraag of Segers niet té optimistisch is. Maar dat het weleens mis ging met het nakomen van beloften dat weten we ondertussen wel.