Brekend! Misdaadstatistieken kloppen niet aldus onderzoek onder 1500 politieagenten!

Geen categorie12 mrt 2019, 20:20
Een onderzoek van het journalistieke platform Investico stelt dat de misdaadcijfers niet kloppen! Ruim 1500 politieagenten deden mee aan het onderzoek en volgens hen zijn meerdere factoren debet aan de divergentie tussen de realiteit en de cijfers. Onder meer de werking van 'gebrekkige ICT-systemen' en oneigenlijke 'druk op het personeel om cijfers mooier voor te stellen dan ze zijn'.
Een derde van de agenten stelt dat zijn collega's de cijfers 'oppoetst' en worden burgers ontmoedigd aangifte te doen. Ook worden zaken gesloten terwijl ze niet zijn opgelost. Tevens worden regelmatig zaken als 'auto-inbraken' aan categorieën toegewezen die niet passen bij de aard van de misdaad. Ten slotte beweren agenten dat er minder zaken worden opgelost dan de misdaadstatistieken suggereren, zo lezen we op de website van Trouw.
Als het beeld dat de enquête schetst klopt dan is dit voldoende aanleiding voor debat in de Tweede Kamer! En wellicht zelfs ingrijpen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Het is namelijk volstrekt onacceptabel dat het regeringsbeleid en de maatschappelijke belangen worden geschaad omdat de cijfers waarop wordt vertrouwd niet kloppen.
En het is niet de eerste keer! Het kabinet Rutte 3 gebruikte onlangs nog onjuiste gegevens voor de koopkrachtramingen en de energierekening valt door eenzelfde fout hoger uit. Wat betreft de misdaadstatistieken rijzen ook al geruime tijd twijfel over de betrouwbaarheid van de gegevens.
Eind vorig jaar besteedden we bij DDS aandacht aan de 'divergentie tussen realiteit en cijfers'. Destijds rees het vermoeden dat de cijfers van het SCP niet kloppen vanwege de tegenstelling tussen de cijfers en de ervaringen van de voorzitter van het COC in de context van anti-homo geweld. En ook het Openbaar Ministerie stelt dat de misdaadcijfers niet kloppen.
Dat er wellicht een divergentie bestaat tussen realiteit en cijfers wordt nu ondersteund door de resultaten van het onderzoek van Investico.
Maar in hoeverre de politiek gaat ingrijpen hangt af van de bewijsvoering. En bewijzen verzamelen wordt waarschijnlijk knap lastig want Korpschef Erik Akerboom houdt de casus goed in de gaten. Volgens hem is er 'geen sprake van manipulatie en wordt er geen druk uitgeoefend op agenten om te knoeien met cijfers'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten