1. Home
  2. Justitie opent aanval op drugsbaronnen en duwt Nederland naar 'total war on drugs'

Justitie opent aanval op drugsbaronnen en duwt Nederland naar 'total war on drugs'

Geen categorie16 nov 2018, 19:00
Minister Ferdinand Grapperhaus (VVD) erkent gelukkig de maatschappelijke schade als neveneffect van illegale drugsproductie, maar jammer genoeg zoekt hij de oplossing m.i. in de verkeerde richting. Er komt namelijk meer geld voor repressie. Geld dat vrij wordt gemaakt voor de bestrijding van de illegale apothekers gaat voornamelijk naar de zuidelijke Nederlanden. Brabant dus. In totaal wordt 100 miljoen euro beschikbaar gesteld.
De mannen van Justitie gaan inzetten op verschillende projecten met het doel de markt te verpesten. Wat hiermee precies wordt bedoeld is onduidelijk, maar de apothekers moeten ongetwijfeld gaan onderduiken willen ze hun productie voortzetten om hun klanten te voorzien van mdma. De overheid is verder doodsbenauwd voor mensen met geld in het criminele circuit. Men vreest zelfs ondermijning en overnames. Getuige het feit dat er in het NOS artikel wordt gesproken over 'ondermijnende criminaliteit'. Want als een illegale apotheker bij een voetbalclub terechtkomt dan kan hij al snel een groot netwerk opbouwen.
Justitie kijkt momenteel dus met lede ogen toe en wil actie tegen de apothekers. Maar niet elke regio vraagt om dezelfde aanpak. In Limburg en Oost-Brabant, waar dus het meeste geld naar toe gaat, is de problematiek voornamelijk de productie van xtc en amfetamine. En de neveneffecten zoals busjes met chemisch afval in woonwijken. Of zoals onlangs in Enschede, bij een ogenschijnlijk drugsgerelateerde misdaad, vier slachtoffers. In het uiterste geval zouden burgemeesters bevoegd moeten worden om het vastgoed van de illegale drugsproducenten af te pakken. Confiscatie als repressief instrument inzetten, creativiteit is er in ieder geval wel.
In Noord-Nederland is de situatie weer heel anders. Daar wordt vooral wiet gekweekt en dat heeft een andere aard en vraagt aan andere aanpak. Of geen aanpak. Een ander probleem bij de Groningers (voor Justitie ten minste) is het feit dat burgers een verkeerde houding hebben tegenover drugscriminaliteit. Zo wil het rijksministerie van Justitie 'de meldingsbereidheid van de bevolking vergroten'. Blijkbaar mag met het belastinggeld een volgende communicatiecampagnes worden georganiseerd om die houding te beïnvloeden.
Ik zie de posters al hangen: "Ruikt u muffe luchtjes? Grapperhaus: sofort anrufen" Dat gaan Groningers echt niet doen Fred, jammer maar helaas! Concluderend is het jammerlijk om te zien dat dit de richting is van het kabinet. Zo wordt al jaren rationeel betoogt dat de illegale apotheken slechts doen wat de mensen in dit land vragen en dus dat er gelegaliseerd moet worden. Arjen Lubach pleitte onlangs voor de legalisatie van xtc.
[caption id="attachment_213644" align="aligncenter" width="696"]Bron: NOS.nl Bron: NOS.nl[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten