Het Amsterdam Dance Event staat voor de deur en overal wordt drugsafval gevonden

Geen categorie14 okt 2018, 15:00
Het is ondertussen de dagelijkse standaard: drugsafval, criminaliteit en meer ellende. Allemaal het gevolg van het feit dat de politiek boter noch vis biedt als het gaat om het landelijke drugsbeleid. Vandaag was het weer eens raak in Brabant, waar de politie in het holst van de nacht een voertuig aantrof met duizenden liters aan chemisch afval. Afval dat ontstaat bij het productieproces van de drug xtc. Een drug die veelgebruikt wordt op zogenaamde dance/techno feestjes, zoals bijvoorbeeld volgende week bij het Amsterdam Dance Event (ADE).
Volgende week staat voor dansliefhebbers ADE op het programma: het jaarlijkse feestje waar velen dansjes gaan doen, maar ook het feestje waar drugsconsumptie plaatsvindt. En, die consumptie kan alleen plaatsvinden als er ook drugs wordt geproduceerd. De Politie heeft in de afgelopen weken al meerdere grote drugsvondsten gedaan en meerdere vrachtwagens vol met afval gevonden. Dit afval is zeer chemisch en schadelijk voor mens en milieu. Tijd dat de politiek dus iets gaat bedenken op de huidige situatie, want dit kan niet zo doorgaan. Op deze manier ontstaan gevaarlijke en ongezonde situaties in woonwijken en natuur. Herzien van het drugsbeleid zou voor het kabinet dus een belangrijke doelstelling moeten zijn.
Afgelopen week werd zuidelijk van Rijn al een vondst gedaan van honderden kilo's synthetische drugs in Sittard. In Vlissingen werd ruim 800 kilo aan cocaïne ontdekt, dat handig was verstopt tussen de bananen. In Elst werd ook een vrachtwagen gevonden met daarin chemisch afval, het liep de wagen uit het riool in: goed voor het drinkwater. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf al eerder een reactie op de vondsten en noemde deze 'gevaarlijk'. Het is bemoedigend dat de minister dit inziet, maar het wordt dus echt tijd dat het kabinet eindelijk eens gaat kijken naar de legalisering van bepaalde drugs.
Dat is niet alleen goed voor het herstellen van veiligheid, het minimaliseren van criminaliteit en het voorkomen van gevaarlijke situaties, maar is ook goed voor de schatkist. De drugsmarkt is ondertussen gegroeid tot een miljardenmarkt, maar de instanties onderscheppen slechts een klein deel van de criminaliteit. De oorlog tegen drugs heeft dus eigenlijk geen enkel wezenlijk effect in termen van het voorkomen van drugsproductie en consumptie. Tegelijkertijd kost het ingrijpen van Justitie ook nog eens miljoenen euro's. Veel beter zou het zijn als de politiek partydrugs legaliseert en belasting heft op de verkoop (via bijvoorbeeld apothekers en/of drogisten). Die miljarden kunnen onder meer worden aangewend om drugsconsumenten van voorlichting te voorzien en verslavingszorg te verbeteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten