De reden dat meer mannen dan vrouwen een topbaan hebben is voor de hand liggend.
Het is heel hip om elke dag weer te klagen dat er minder vrouwen zijn met een topbaan dan mannen. Dat zou volgens postmodernistisch links bewijzen dat de emancipatie nog niet voltooid is. Sterker nog, er zou maar één logische verklaring voor zijn: mannen discrimineren gewoon tegen vrouwen! Seksisme! Overal!
Nou, zegt Jan Roos op Twitter, dat is dus de grootst mogelijke onzin:
https://twitter.com/LavieJanRoos/status/853552238043824128
Het is nogal wiedes dat je geen topfunctie bekleedt als je steeds parttime werkt. Om op te klimmen in een organisatie moet je er gewoon heel veel tijd in stoppen. Een parttime CEO is een contraditio in terminis.
Als je naar die cijfers kijkt is het dus bepaald niet schokkend dat er meer mannen zijn met een topbaan dan mannen. Maar dan zijn we er nog niet. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mannen er gelukkiger van worden om fulltime te werken, terwijl vrouwen uit vrije wil graag wat vaker thuis zijn. De gemiddelde man werkt liever dus meer, de gemiddelde vrouw spendeert liever wat meer tijd thuis (met de kinderen). Het logische gevolg is dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties; zo'n functie sleep je immers alleen binnen als je feitelijk voor je werk leeft. De gemiddelde vrouw doet dat gewoon niet.
Voor links begint te zeuren: en dat is maar goed ook. De natuur heeft ons verschillende taken en voorkeuren toebedeeld. Nee, de tegenstelling is niet zo duidelijk en overdreven als sommige mannen pretenderen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de beide genders. Ik zie het ook in mijn eigen vrouw die nu 5,5 maand zwanger is. Ze was altijd erg gefocust op werken, maar nu ze zwanger is verandert haar hormonen en is ze opeens veel meer gericht op 'de baby' en 'thuis.' Tegelijkertijd voel ik diep van binnen meer druk dan ooit tevoren om op financieel gebied voor onze jonge gezinnetje te zorgen.
Gelukkig maar: het zorgt er immers voor dat de economie aan de ene kant groeit en het gezin er financieel niet onder lijdt dat er een kind aankomt, terwijl het gezinsleven óók goed en hecht is. Met andere woorden, de twee genders brengen de situatie samen in balans.
Je zou denken dat dit links zou aanspreken -- met hun halfbakken gezeur over yin en yang -- maar blijkbaar is niets minder waar. Nee, als vrouwen doen wat hun natuur hen ingeeft, en mannen dat ook doen, is er opeens een "probleem" dat opgelost moet worden.
Onzin. Natuurlijk zijn er uitzonderingen -- vrouwen die liever werken en mannen die liever thuis blijven -- maar over het algemeen zijn de traditionele rollen ook de natuurlijke rollen. Daar kan quasi-feministisch links om huilen, maar helaas, daar heeft Moeder Natuur lak aan.