In gesprekken met VVD, NSC en BBB heeft Geert Wilders een concessie gedaan die velen nooit voor mogelijk hadden gehouden. De PVV-leider is namelijk akkoord gegaan met afspraken om de islam voortaan officieel te zien en te accepteren als "een religie." Tot nu hield hij altijd vol dat de islam een "totalitaire ideologie" was. Nu niet meer. Uit het eindverslag van informateur
Ronald Plasterk blijkt dat Wilders graag bereid is flink wat water bij de wijn te doen op élk gebied. Zowel qua daadwerkelijk beleid tot wat we maar principiële standpunten zullen noemen.
Want achter gesloten deuren is Wilders akkoord gegaan met allerlei afspraken over de
rechtsstaat en de grondwet. Dt ging ook - en misschien vooral - over de islam. Veel mensen dachten dat Wilders juist over de islam geen 'concessies' zou doen. Niets is minder waar.
Geert Milders doet ook op dat punt zijn nieuwe bijnaam eer aan. Tijdens de informatie hebben hij en de andere partijleiders op zeven punten afspraken gemaakt wat de rechtsstaat gemaakt. Of, misschien beter gezegd, ze hebben 7 punten opgesteld inzake de rechtsstaat waar ze zich allen officieel achter scharen.
Eén van die punten is dat Wilders nu erkent dat de islam een religie is. Dat is voor hem een grote stap. Tot nu hield hij altijd vol dat de islam nadrukkelijk geen religie was maar een totalitaire ideologie.
Volgens punt 4 van 'de basislijn' is islam volgens alle partijen, dus ook de PVV, wél een religie die ook op basis van dat feit speciale (grondwettelijke) bescherming verdient. "Godsdiensten zoals bijvoorbeeld de islam" hebben recht op godsdienstvrijheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met de spelletjes van het partijkartel. Jij ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het partijkartel elke dag weer te bestrijden. Voor Wilders is dit echt een enorme draai. "De islam is een totalitaire ideologie" werd al uit het platform van de PVV geschrapt, maar het had er wel altijd ingestaan en Wilders was ook altijd duidelijk dat dit echt is wat hij gelooft. Juist daarom kon, zei hij, de islam ook anders behandeld worden dan (andere) religies.
Vanaf nu staat hij daar dus anders in. Want Plasterk geeft aan dat deze afspraken niet alleen relevant waren voor de gesprekken met NSC, maar ook voor toekomstige gesprekken met (andere) partijen.