SP Tweede Kamerlid Peter Kwint houdt op met de politiek. Hij laat zich niet op de SP-lijst zetten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Kwint is de zoveelste opstapper in slechts een paar dagen tijd. De reden? Hij is zijn vertrouwen in Den Haag totaal kwijt en is ervan overtuigd dat daar werken toch geen verschil meer maakt in bananenrepubliek Nederland.
Kwint is nooit een man van weinig woorden geweest, maar hij heeft zichzelf voor zijn afscheidsaankondiging wel overtroffen met een heel lange, gedetailleerde en vooral ook pijnlijke brief. Hij legt er namelijk heel rustig in uit dat hij klaar is met Den Haag omdat de politiek dood en door verrot is. Kabinetten nemen geen verantwoordelijkheid voor groot falen, coalitiepartijen vegen alles samen onder het tapijt, en goede Kamerleden staan machteloos te brullen dat het zo niet langer kan.
In zijn brief stelt Kwint dat hij er nog altijd "ten diepste van overtuigd" is dat er "systeemverandering" moet komen en dat de SP daar het beste vehikel voor is. Maar hij als politicus hoort op dit moment niet meer in de Kamer. Waarom niet? Omdat hij het vertrouwen in het proces gewoon kwijt is. Omdat hij steeds weer naar de Kamer gaat en de spelletjes ziet en weet: hoe hard je ook roept, hoe gelijk je ook hebt, het maakt niets uit. Het kartel doet wat het wil, veegt alles onder het tapijt, en komt ook nog eens met alles weg omdat de mainstream media (lees: het mediakartel) en Haagse politici twee handen op één buik zijn.
Met name de manier waarop het kabinet is omgegaan met de parlementaire over Groningen bewees voor Kwint dat het over en uit moest zijn met zijn Haagse carriere. "De manier waarop er is omgegaan met dit rapport en belangrijker, met de Groningers, gaf voor mij de laatste duw," aldus de SP'er. "Nog nooit heb ik zo weinig vertrouwen gehad in het instituut van de Kamer."
Het rapport zelf is, zegt Kwint, van hoog niveau. Waar het hem omgaat is dat het volstrekt helder is dat het kabinet over dit onderwerp had moeten vallen. De Kamer had niet mogen accepteren dat Rutte en zijn bendegenoten bleven zitten. Toch bleef het kabinet aan - gesteund door de voltallige coalitie. Want verantwoordelijkheid nemen voor (bewust!) falen is er gewoon niet meer bij in de Nederlandse politiek. En de Tweede Kamer slikt het maar.
Wat Kwint betreft had dit rapport het einde moeten betekenen voor de persoon die "tien jaar" leiding gaf aan de Groningse puinhoop. Maar "die grossierde in desinteresse en matige voorbereiding tijdens dit debat" omdat het hem gewoon niter interesseerde. Maar vervolgens stapte Rutte wél op omdat hij daar lekker mee dacht te kunnen scoren voor zijn eigen achterban (op immigratie).
Waar Kwints verhaal op neerkomt is dat het allemaal nutteloos is. "Als je het bijna nooit meer leuk vindt, je bijna een fysieke weerzin voelt als je het gebouw binnengaat en als je eerste reactie na een aangenomen voorstel is dat er vermoedelijk toch niks mee gaat gebeuren, dan houdt het wel een keer op," zegt de SP'er.
Op zich denkt Kwint dat het politieke gevecht nog wel zin kán hebben. Maar híj kan zich er niet meer voor opladen. Híj is klaar met het eindeloze gevecht tegen de bierkaai, wetende dat de Kamer nooit en te nimmer ingrijpt, wat het kabinet ook doet. Het kabinet is de baas - een nieuw kabinet ook.
Kortom, eigenlijk komt Kwints afscheidsbrief erop neer dat Nederland een bananenrepubliek geworden is. Regels worden door het kartel genegeerd. Het interesseert ze geen reet dat mensen hun veiligheid kwijtraken of financieel kapotgaan. Kabinetsleden worden niet ter verantwoording geroepen; de coalitie houdt elkaar altijd de hand boven het hoofd.
(Dit artikel gaat verder onder deze oproep) Kwint heeft gelijk! Nederland verandert in een Bananenrepubliek. Maar De Dagelijkse Standaard verzet zich daar tot de laatste snik tegen. Wij geven nooit op. Maar daar hebben we JOUW hulp bij nodig. DONEER nu aan DDS, via BackMe, en strijd samen met ons, zij aan zij, tegen het corrupte Den Haag!
Het meest enge hiervan is natuurlijk dat Kwints opstappen betekent dat hij ervan overtuigd is dat dit ook na de komende Tweede Kamerverkiezingen niet gaat veranderen. De verkiezingsuitslag staat allerminst vast. VVD kan de grootste weer worden, GroenLinks/PvdA kunnen winnen, of BBB dan wel Pieter Omtzigt maken kans op titel 'de grootste.' Maar Kwint denkt: verschil gaat het allemaal niet maken. Als hij dat wél dacht was er namelijk voor hem absoluut geen reden om de handdoek in de ring te gooien.
Zorgwekkend.