Het is te ranzig voor woorden, maar het AD heeft een artikel gepubliceerd over het 'nieuws' dat Rusland blijkbaar "bevriende Europese" politici jaren geleden zou hebben "betaald." Dat beweert de Tsjechische inlichtingendienst. Ook Nederlandse politici zouden geld hebben gekregen? Wie? Dat weten we niet. Er zijn geen namen genoemd. Er is namelijk geen bewijs. Maar wat doet het AD in een tweet die gepromoot wordt door beroepszuiger Jesse Klaver? Die plaatst er een foto bij van Thierry Baudet. Wat een laster!
De Tsjechische geheime dienst zou beweren dat verschillende "Europese politici" geld zouden hebben gehad van Rusland. Wie, hoe, waarom en hoe is niet bekend. Het enige dat volgens de Tsjechen bekend is, is dat een nieuwssite die in Praag gevestigd is, Voice of Europe, mensen zou hebben betaald. Voice of Europe is een anti-EU website. en bestaat al heel lang. De website heeft talloze politici geïnterviewd. Dat doen nieuwswebsites wel vaker... maar bij deze website is het opeens heel verdacht, vindt het AD, dat dit ook gebeurd is met Filip DeWinter en Thierry Baudet. Let wel, beide heren zijn letterlijk door honderden websites geïnterviewd door de jaren heen. Maar nu opeens is dit verdacht? Knetter!
"BIS, de Tsjechische geheime dienst, stelt nu dat Voice of Europe wordt gefinancierd door Moskou met als doel de EU te destabiliseren en de Russische invloed te vergroten," aldus het AD. "Een flink aantal Europese politici ontving daarnaast grote sommen cashgeld in ruil voor Rusland-vriendelijke standpunten, waaronder het staken van de wapenleveranties aan Oekraïne."
Maar om welke politici het gaat? Niemand die het weet. Alleen wordt gezegd door de inlichtingendienst dat het om politici uit zes landen gaat, te weten Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen. Nogmaals, er zijn geen namen bekend, laat staan bedragen. Sterker nog, er is niet eens bekend waarom ze geld zouden hebben 'gekregen.' Volgens het AD zou het zijn om "pro-Russische standpunten" in te nemen. Maar of dat zo is? Niemand die het weet. Als er al geld in is omgegaan, het kan ook gaan om betalingen voor, zeg, het schrijven van columns, optredens bij events georganiseerd door zo'n organisatie, en ga zo maar door.
In Nederland wijzen ze in dit geval natuurlijk automatisch naar Thierry Baudet. Niet omdat daar bewijs voor is, maar omdat ze hem dit graag in de schoenen willen schuiven omdat hij altijd kritisch is over Oekraïne. Wat doet het AD dus? Het plaatst heel prominent een afbeelding boven het artikel van Baudet en DeWinter. En dan de kop erbij: "Tsjechische geheime dienst: 'Rusland betaalde cash aan bevriende Nederlandse en Europese politici.'
In het artikel zelf hebben ze de foto van Baudet en DeWinter weggehaald, maar op Twitter staat 'ie er nog steeds bij. En dat is raar. Want de krant geeft in het artikel zelf toe: "Er is dus geen concrete aanwijzing dat bijvoorbeeld Baudet geld ontving. Baudet heeft zulke donaties altijd categorisch ontkend."
Ziekelijk genoeg wordt deze tweet gepromoot door Jesse Klaver, die daarbij stelt dat hij zich heel erg zorgen maakt over dit of dat. Sure, Jesse.
Zelfs Geert Wilders heeft gereageerd. "Totaal onaanvaardbaar," schrijft hij. Hij wil dat er een "extra regeling van werkzaamheden" komt. Maar wacht eens even... Het is slechts een beschuldiging van de Tsjechische inlichtingendienst. Waarom wordt net gedaan alsof die beschuldiging klopt? Er zijn geen namen gedeeld, geen data, geen bedragen. Niets. Hoe gek is het dan om aan te nemen dat het wel echt zal zijn allemaal?
Opvallend is dat Wilders zelf een hechte relatie heeft gehad met Voice of Europe. In 2018 prees hij de website nog de hemel in. "Met grote bewondering kijk ik naar jullie waardevolle en unieke werk," zei hij toen. "Ik lees Voice of Europe elke dag en haal er veel inzichten vandaan (...) als tegengif voor de indoctrinatie van fake media."
Als je dat zo leest kun je je er iets bij voorstellen als Wilders zelf nu ook te maken gaat krijgen met allerlei verdachtmakingen, zeker omdat hij al vaker beschuldigd is van het hebben van (financiële) banden met Rusland.
Opvallend is dat Voice of Europe als 'verdacht' werd aangemerkt omdat de website "opvallend rechts" zou zijn. "Zo waren er woensdag berichten te vinden over Oekraïne, dat steeds zwaarder zou zuchten onder munitietekorten en het Russische offensief. In een ander nieuwsbericht valt te lezen dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor ruim de helft van alle serieuze misdrijven in het Duitse Frankfurt. Voice of Europe besteedt daarnaast aandacht aan president Macrons campagne voor aanstaande Europese verkiezingen. Daarbij wordt gesteld dat zijn constante gehamer op het Russische gevaar volgens recente peilingen niet aanslaat bij de Franse kiezers," aldus het AD.
Dus, wacht even, dit soort berichtgeving zorgt ervoor dat zo'n krant strafrechtelijk onderzocht wordt of in ieder geval onderzocht wordt door de Tsjechische geheime dienst? Wat is dit voor ranzig 1984-wangedrag? Ik denk ook dat Oekraïne de oorlog niet kan winnen (zonder direct meevechten van de NAVO), ik vind Macron een tyfuslijer, ik denk dat zijn campagne om Fransen anti-Russisch te maken weinig effect heeft, ben tegen de massa-immigratie, erken dat een groot deel van de misdaden gepleegd worden door buitenlanders...
Word ik nu ook onderzocht door de geheime dienst? Is dat "opvallend rechts" en dus "verdacht"?
We leven in heel enge tijden. Als Voice of Europe inderdaad letterlijk als propagandakanaal van Rusland fungeerde is dat problematisch - hoewel trouwens geen reden om de mensen op te sluiten. Het verspreiden van 'pro-Russisch nieuws' was in al die jaren nooit illegaal. Momenteel zijn er natuurlijk wetten en sancties, misschien dat daar iets mee aan de hand is. Maar in principe moet dit natuurlijk wel gewoon kunnen.
Gelukkig maar voor al die linkse politici, organisaties, clubs en websites, zou je bijna zeggen. Want we weten allemaal dat zij bakken met geld krijgen van linkse buitenlandse connecties. Denk aan de foundation van George Soros, die club van Bill Gates, en dan zijn er ook nog 'rechtse' organisaties als AIPAC in Amerika ('Pro-Israëlische' organisatie). Er zijn ook landen die allerlei dingen doen met snoepreisjes en daarvoor zowel buitenlandse als binnenlandse organisaties gebruiken (hallo CIDI!), aldus een criticus als Camille Scholtz:
Jan Bennink, aka Superjan, denkt daar net zo over:
Brent Hadderingh heeft een heel goed punt. Want in een video die hij zojuist online heeft gezet legt hij uit dat politici als Klaver en Paternotte keihard aan het projecteren zijn als ze roepen dat er weleens gekochte politici zouden kunnen zijn in ons land. "Het zegt iets over de psychologie van deze mensen, over de verwachtingen van deze groep, en dus de reden waarom ze hier zo hard over door blijven gaan. Je moet je voorstellen, in hun wereld is het echt de normaalste zaak van de wereld om een gestructureerd internationaal netwerk te hebben waar je dingen afstemt, jaarlijkse congressen en bijeenkomsten, waar er ook geld in omgaat, af en toe en snoepreisje naar Washington of Tel Aviv," aldus Hadderingh.
"Dat hoort erbij. Wij vinden dat krankzinnig, maar zij vinden dat normaal. Zij vinden het normaal dat er NGO's zijn in Europa, in Nederland, die met Amerikaans geld hier politiek beleid kopen. Wij vinden dat misschien verraderlijk, zij vinden dat normaal."
"En dat doet iets met de verwachtingen die je hebt over hoe het werkt aan de andere kant van het spectrum. Wij hebben toch een gestructureerd internationaal netwerk? Dan zullen zij dat ook wel hebben," vat Hadderingh de gedachtegang van de elites samen. "Alleen is het dan heimelijk, in het geniep, en het is de vijand, dus het is slécht."
"Alles wordt dus aangegrepen om die structuur, dat netwerk, te ontwaren." Ze zoeken dus naar iets dat hun eigen ervaring is. Want zo werkt het bij hén.
Er wordt nu door veel politici "opheldering" geëist. Ze willen weten om welke politici het gaat. Die informatie moet onze regering opvragen, vinden zij, bij de Tsjechen.
Dat lijkt me een goed idee. Maar het lijkt me een nóg beter idee om een slag om de arm te houden en niemand bij voorbaat te beschuldigen. Want in artikel na artikel wordt Thierry Baudet bij naam en toenaam genoemd. Terwijl ze allemaal toegeven dat ze daar geen bewijs voor hebben. Niets. De Tsjéchische media noemen hem niet eens. Niemand noemt hem. Alleen onze media en politici. Niet omdat ze bewijs hebben, maar omdat ze vinden dat hij "opvallend pro-Russisch beleid" verkondigt.
Kan dat misschien komen doordat het zijn opvattingen zijn? Ik ken Thierry nogal goed, ik spreek heel vaak met hem en kan je verzekeren: hij gelooft wat hij vertelt. Dat heeft niets met geldstromen te maken. Als Rusland hem geld heeft betaald is Moskou echt ongelooflijk dom. Dat is alsof je mij geld geeft om te schrijven dat ik tegen abortus ben. Als je me daarvoor 'heimelijk betaalt' als 'buitenlandse abortusorganisatie' ben je echt niet goed bij je bakkes.
Maar dat wordt wel zo gesuggereerd. Er wordt gesproken zelfs over "omkoping." Let wel, niet over "beïnvloeding" of "hulp bij het verspreiden van propaganda" ofzo. Nee, het gaat om omkoping. Dat is letterlijk een ander standpunt innemen dan je zou innemen omdat je ervoor betaald krijgt.
Nou, ik ken Thierry en weet dat die echt niet "om te kopen" is. Dit in tegenstelling tot al die andere Nederlandse politici die bakken met geld en macht uit met name Amerika en Israël krijgen en op basis daarvan politieke standpunten innemen. Elke dag opnieuw. Zeker wat betreft de oorlog in Oekraïne. Sterker nog, het was het pro-Oekraïne kamp bij het referendum in 2016 dat bakken met geld kreeg uit met name Amerika!
Omkoping! Ik eis onderzoek en vervolging!
Overigens wil ik graag een artikel zien van de mainstream media over "omkoping" van pro-Oekraïense pro-EU politici in ons land. Zij worden op alle mogelijke manieren geholpen - financieel en op andere manieren - door internationale organisaties, door NGO's, én door buitenlandse overheden. Daar moet onderzoek naar komen. Wie betaalt die clubs? Wie organiseert het? Waar spreken ze? Bij welke congressen komen ze en wat krijgen ze daar in ruil voor?